Fókuszban
Kertészet
Az egri borvidéken is bizonyított az Omya Calciprill
Nagy Balázs, egri családi gazdálkodó ültetvényén bizonyított az Omya Calciprill. A családi hagyományokat szakmailag innovatív ugyanakkor pénzügyileg megfontolt megoldásokkal kiegészítve Balázs jelentősen javította az ültetvény termelékenységét minőségi és mennyiségi téren egyaránt.
A szőlő termesztés az elmúlt években jelentős kihívások elé állította az egri gazdákat is, ugyanakkor Nagy Balázs családi gazdasága az eredményes és szépen fejlődő családi vállalkozások közé tartozik. A gazda örömmel mesélt Novák Richárd, Omya fenntarthatóságért felelős menedzserének a sikerről.
”Családi gazdaságunk büszkén őrzi Eger hagyományait és a szőlészeti tudás örökségét, miközben nyitottak vagyunk az új technológiákra. A kulcs szerintem a szakmai szemléletmódban rejlik, amit megbízható partnerektől származó korrekt termékekkel valósíthatunk meg”
2017 őszén Balázsék kivágták az elöregedő állományt és elkezdődött az új telepítés előkészítése, aminek első lépése a kijuttatott szervestrágya leforgatása volt 70 cm! mélységbe. 2018 tavaszán pedig Olaszrizling fajtával telepítették be az ültetvényt. A rendszeres műtrágyázás, lombtrágyázás, mikroelem trágya, valamint újabb adag szervestrágya (ez úttal csirketrágya) kijuttatása követte. A borszőlő termelés során a megfelelő tápanyagutánpótlás mellett kiemelt figyelmet szentelnek a természet tiszteletének és az egészséges környezet megőrzésének, mely elveket minden egyes palack borban megtalálhatóvá tesznek. 2023 őszén végzett talajvizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a talaj pH-ja kifejezetten savanyú, 5,2-es értéket mutat. A talaj tömörödött és levegőtlen, a minőségi talajmunka nehezen megvalósítható.
” Az eredmények alapján nyilvánvalóvá vált, hogy kiemelt figyelmet kell fordítunk a pH kezelésére és a talaj szerkezetének javítására. Így került látótérbe az egri gyártású Omya Calciprill. Egri szőlőgazdaként a minőség mellett fontosnak tartjuk a helyi termékek vásárlását is, ezért esett választásunk az Omya Calciprillre. A talajvizsgálat lesújtóan alacsony pH értéket és alacsony kalciumszintet mutatott. Bízunk benne, hogy az Omya Calciprill hatására egészségesebb, állományra és magas minőségű, egyenletes termésre számíthatunk 2024-ben” – nyilatkozta Balázs még tavasszal
Az Omyánál nem csak a minőségre, de partnereink elégedettségére is nagy hangsúlyt fektetünk. Novák Richárd, fentarthatóságért felelős menedzser ősszel újra meglátogatta a gazdaságot, hogy személyesen győződjön meg az eredményekről. A munkálatokat nagy alázattal és hozzáértéssel irányító egri szőlősgazda boldogan számolt be az eredményekről.
”A 11 éves Chardonnay ültetvény eddigi rekordja 149 q/ha volt. Idén tavasszal hektáronként 1-1,2 tonna Calciprillt juttatunk ki a korábban alkalmazott, jól bevált technológia mellett. Az Omya Calciprill hatására az idei termés már 168 q/ha-ra emelkedett Az eredmények azt mutatják, hogy a pH-kezelés mellett a talaj szerkezetének javulása és a tápanyagfelvétel is kedvezően alakult. Ezen felül a Leányka fajtánál is rekordot döntöttünk, az eddigi 89 q/ha hozammal szemben, idén 110 q/ha termést értünk el. A területet közel 3 hónapos aszály is súlytotta. A talajszerkezet javulásával a talajmunkák is könnyebbé váltak már az első évben.”
A két szakember arra a következtetésre jutottak, hogy az intenzív gazdálkodás miatt a talaj pH-ja állandó figyelmet igényel. Az alacsony pH nem csupán a termesztett növények stressztűrő képességét terheli meg, hanem befolyásolja a talajbaktériumok aktivitását, valamint a tápanyagok felvehetőségét. Az Omya Calciprill az ilyen talajszerkezeti, talajbiológiai és tápanyagutánpótlási problémákra nyújt hatékony megoldást és biztosítja a kiemelkedő minőséget magas hozamok mellett is.
Az Omya Calciprill oldhatóságával kapcsolatos rövid videót az alábbi linken érheti el:
Szerző, fotók: Novák Richárd, fenntarthatósági menedzser, OMYA Hungária Kft.
Szakmai lektor: Kádár Zoltán, Rusvai Béla