Gazdálkodás

Hogyan befolyásolja az élelemtermelés a tápanyagtartalmat?

Az, hogy hogyan, milyen körülmények között termelnek egy növényt, erősen befolyásolhatja a termény beltartalmi értékét, ahogyan az állati termékek összetevőire is hat az állattartás, a takarmányozás módja. Mit számít ez, és mi a tanulság?

Az ördög a részletekben rejlik

Amikor a növénytermesztés módjáról beszélünk, fontos, hogy ne pusztán a bio vs. nem bio kettősségben gondolkodjunk. Az olyan tényezők, hogy például történik-e talajforgatás a termelés során, vagy alkalmaznak-e műtrágyákat, igen nagy hatásúak. E tevékenységek megtépázzák a talaj gombaközösségeit, melyeknek meghatározó szerepük van abban, hogy milyen anyagok jelennek meg a növényekben. A háttérben az áll, hogy rengeteg növény gyökér-gomba– (mikorrhiza) kapcsolatokat tart fenn, melyeken keresztül a két élőlénycsoport anyagokat szállít egymásnak.

Forrás: pixabay.com

A konvencionális termelésben általános a műtrágyák, a különféle növényvédő szerek alkalmazása és a szántás, a talajforgatás. Ez utóbbi a biotermelési rendszerekben is elterjedt (például a gyomok kordában tartására), azonban kedvezőtlenül hathat a talajéletre, így a fitokémiai anyagok (lásd alább) megjelenésére is. Akár bio-, akár konvencionális termelésről van szó, a talaj szervesanyag-tartalmát növelő komposzt és mulcs alkalmazása előnyös a beltartalom szempontjából is.

Éppen ezért érdemes a talajegészséget szem előtt tartva vizsgálni a kérdést. Mivel leginkább a bio- és a nem biotermelés összehasonlításáról érhetők el információk, a következőkben ezekre fókuszálunk. Mint látni fogjuk, még így is kimutathatók különbségek, pedig sok biotermelési rendszer sem felel meg a valóban fenntartható, természetkímélő mezőgazdaság követelményeinek (mivel nem fektetnek kellő hangsúlyt például a talajegészségre).

És az állati termékek?

Egy tanulmány annak a közvetett bizonyítékait járta körül, hogy a gyepre alapozott állattartásból származó termékek egészségesebbek-e. A kutatók arra jutottak, hogy a legeltetett állatok húsának összetételében nem pusztán az jelentheti a nagy különbséget, hogy gyepre alapozott tartásról van-e szó, hanem az is nagy kérdés, hogy mennyire változatos fajösszetételű a gyep, amelynek növényeit az állat fogyasztja, mivel a fitokémiai anyagok a húsba és a tejbe is bejuthatnak. Fajgazdag gyepekre alapuló tartás esetén a hús és a tej gazdagabb bioaktív fitokémiai anyagokban, így ezek egészségesebbek.

Jelentéktelen vagy óriási különbségek?

Ez attól függ, hogy milyen kémiai anyagról van szó. Sok kutatás áttekintéséből az derült ki, hogy a bio- és a nem biotermelési rendszerek között a makrotápanyagok terén nem jellemzők nagy különbségek a növényeknél. A mikrotápanyagok (a vitaminok és az ásványi anyagok) szempontjából nagy hatása van az alkalmazott fajtának/változatnak, valamint az alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatoknak. A legkifejezettebb eltérés a fitokémiai anyagok esetében tapasztalható: a biotermelésből származó növények ezekből jóval többet tartalmaznak.

A fitokémiai anyagok hatásai közé tartozik a fehérjeoxidációtól és a lipidperoxidációtól való védelem. Ez azért különösen érdekes, mert e két folyamat összefüggésbe hozható számos betegséggel, köztük a daganatos megbetegedésekkel. Azok a kutatási eredmények, amelyek alapján a vörös húsokat potenciálisan rákkeltőnek és egészségügyi szempontból más okokból is kedvezőtlennek tekintik, nem veszik figyelembe az eltérő beltartalmi értékeket, és azt sem, hogy az étkezések során a velük együtt fogyasztott többi élelemmel hogyan hatnak egymásra. Pedig az emberi egészségre valóságosan gyakorolt hatás ezek nélkül nem érthető meg. És arról se feledkezzünk meg, hogy a gyepre alapozott állattartás természetkímélő, fenntartható mezőgazdasági- és élelmiszer-rendszerekbe is jól beilleszthető állatitermék-előállítási mód!

Kéretlen ráadás

A konvencionális termeléssel nem csak az a gond, hogy egyes anyagokból kevesebbet tartalmaznak a termények. Az ilyen termelésből származó növényeknél gyakran kimutathatók vegyszermaradványok és nehézfémek, valamint antibiotikumokra rezisztens baktériumok is előfordulnak. Mindezek nyilvánvalóan kedvezőtlenek az emberi egészségre nézve. Az alacsonyabb C-vitamin-tartalom magasabb nitráttartalommal párosulva különösen szerencsétlen: épp a C-vitamin védene ugyanis a nitrát kedvezőtlen hatásaitól.

Élelemtermelés és egészség

A tanulság tehát az, hogy kedvező hatásai vannak a természetkímélő termelésnek az élelem beltartalmára, ha a makrotápanyagok mögé nézünk. A fitokémiai anyagok, melyek támogatják az emberi egészséget, nagyobb mennyiségben vannak jelen a biotermelésből származó terményekben. A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy a fitokémiai anyagok fokozott bevitelének legalapvetőbb módja az, ha több (és többféle) növényt fogyasztunk.

A mezőgazdasági élelmiszer-rendszereink számos módon befolyásolják az egészségünket. Az agroökológiai – tehát az ökológiai folyamatokra, a sokféleségre, a helyi létforrásokra építő, kevésbé inputintenzív és a társadalmi aspektusokra is nagy hangsúlyt fektető – megközelítések többszörösen kedvezők lehetnek az emberi egészség megőrzése és az ökológiai válság mérséklése szempontjából. A környezetünk és az emberi egészség szorosan összefügg egymással. Fel kell hagynunk azokkal a termelési gyakorlatokkal, amelyek egészségtelen és környezetpusztító élelmet hoznak létre!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom

Támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés