Gazdálkodás

Az Európai Unió növényi fehérjehiányának csökkentése

Az európai szántóföldi növénytermesztés ágazata 2023-24-ben 64 millió tonna nyersfehérjét állított elő. Ennek legnagyobb része tömegtakarmányból származik, amit a gabonafélék és az olajos magvak követnek. A száraz hüvelyesek mindössze 1,1 millió tonnát tesznek ki. Ez a mennyiség azonban nem fedezi az EU élelmiszer-, takarmány- és ipari szektorainak szükségleteit. A növényi fehérjehiány pótlására az Európai Unió (EU) növényi alapú termékeket importál, amelyek 19 millió tonna nyersfehérjét jelentenek. A Versailles-i nyilatkozatában az Európai Tanács felszólított az uniós növényi fehérje termelésének fokozására. Az Európai Bizottság négy adatlap formájában széles áttekintést ad ki az uniós növényi fehérje piacáról, amely a kínálattól és kereslettől a KAP beavatkozásokig és nemzeti kezdeményezésekig terjed.

Információk a fehérje kínálatról és keresletről az EU-ban

Az első adatlap az EU-ban előállított fehérje kínálatának és keresletének kulcsfontosságú aspektusait emeli ki. Az uniós növényi fehérje források közül a tömegtakarmány a fő fehérjeforrás, a repce pedig az EU-ban termesztett legfehérjedúsabb növény. Az EU ugyanakkor nagymértékben támaszkodik a szójabab és szójaliszt behozatalára. Az adatlap részletes adatokat tartalmaz az állatállomány fajonkénti takarmányhasználatáról és az importált növényi fehérjéktől való függőségükről, valamint a növényi fehérje átalakulásáról az állattenyésztés során.

Forrás: pixabay.com

KAP beavatkozások az EU növényi fehérje hiányának csökkentésére

A második adatlap a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásáról számol be, amely az EU növényi fehérje importfüggőségének csökkentését célozza. Bemutatja a hüvelyes növények helyzetét a KAP stratégiai terv szabályozásában, valamint a tagállamok által megfogalmazott támogatási okokat. A 20 KAP stratégiai terv összekapcsolt jövedelemtámogatást nyújt a fehérjenövények számára, ami az egyik fő módja a tagállamok ágazati támogatásának. Szinte minden tagállam tervezett legalább egy ökorendszert vagy Agrár-környezetvédelmi és Éghajlati kötelezettségvállalást a fehérjenövények bevonásának elősegítésére a szántóföldi rendszerekbe, tekintettel az éghajlati és környezeti előnyökre. Mindössze két tagállam élt az új lehetőséggel, hogy ágazati beavatkozásokat hajtson végre a fehérjenövények esetében.

A tagállamok kezdeményezései a fenntartható és ellenálló fehérjeellátás és kereslet érdekében

A harmadik adatlap több nemzeti és regionális kezdeményezést mutat be a fenntartható és ellenálló fehérjeellátás és kereslet fejlesztése érdekében. Az átmenet a fenntarthatóbb és ellenállóbb fehérjeellátási rendszerek felé összehangolt fellépést igényel minden kormányzati szinten, különböző szakpolitikai területeken és az ellátási lánc egészében. Az Európai Bizottság által 2023-ban indított felmérésből kiderült, hogy a legtöbb tagállam rendelkezik olyan kezdeményezésekkel, amelyek célja a fehérje élelmiszer- és takarmányfelhasználásának növelése, valamint az alternatív fehérjék használatának elősegítése. Számos tagállam az egész értékláncra és annak különböző szintjeire összpontosít.

Kutatás és innováció az EU növényi fehérje importfüggőségének csökkentésére

Ez az adatlap a fehérjeellátásra irányuló kutatást és innovációt tárgyalja. Az EU 2015 óta 644 millió eurót fektetett be 125 Horizon 2020 és Horizon Europe kutatási projektbe, hogy pótolja a hüvelyesek és fehérjék kutatási és innovációs hiányát. Ezek a projektek célja a versenyképes és fenntartható mezőgazdasági rendszerek és élelmiszerláncok fejlesztése, amelyek hozzájárulhatnak az EU növényi fehérje importfüggőségének csökkentéséhez. Vizsgálják továbbá a hüvelyesek és más fehérjedús növények termesztését, hogy javítsák a fehérjefelhasználás hatékonyságát az EU állattenyésztési ágazatában, és pótolják a hiányzó ismereteket az alternatív fehérjeforrások előállítása és felhasználása terén. Az EU emellett támogatja az Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) Működési Csoportokat és az EU KAP Hálózati Fókuszcsoportokat, amelyek fehérjenövények termesztésével, állatok táplálkozásával vagy alternatív fehérjékkel foglalkoznak.

Ezzel párhuzamosan az Egyesített Kutatóközpont vizsgálta azokat a hajtóerőket, potenciális szinergiákat és kompromisszumokat, amelyeket figyelembe kell venni egy fenntarthatóbb és ellenállóbb fehérjeellátási rendszer felé való elmozdulás során.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés