Gazdálkodás

Az alkoholmentes bor nem bor

Hiába beszélnek egyre többet az alkoholtartalom nélküli borokról, mint a jövő fejlesztési irányáról, az ország egyik legismertebb borásza, a balatonfüredi Koczor Kálmán egyáltalán nem készítene ilyeneket, sőt inkább végleg befejezné a bortermelést. A BalatonVin Borlovagrend nagymestere nem kóstolt még nulla százalékos alkoholtartalmú bort, de úgy véli, hogy valamilyen íz világa biztosan van. Ez olyan lehet szerinte, mint a málnaszörpből készült üdítőital, ami nem tartalmaz alkoholt, de íze van, ezért málnaszörpről beszélünk és nem málnaborról. A bornak nevezhető termékhez hozzátartozik az alkoholtartalom.

Amíg a hetvenes években 160 ezer hektáron termesztettek szőlőt Magyarországon, addig mára ez lecsökkent 40 ezer hektárra, miközben még évekkel ezelőtt is elégedettek voltak a borászok az eladott palackok számával. Aztán pár éve minden megváltozott: a vörösbor fogyasztási aránya 7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a rozé aránya 5 százalékkal nőtt, akárcsak a száraz és félszáraz boroké, amelyek a teljes fogyasztásnak ma már csaknem 50 százalékát teszik ki.

Forrás: pixabay.com

A fiatalabbak a gyümölcsös és a citrusos borokat kedvelik leginkább, az ízteszten a magas cukortartalmú borok bizonyultak a legnépszerűbbnek. A kezdő fogyasztók belépő kategóriája az édes borok mellett a rozé: aki elsőnek ezt kóstolja, nagyobb eséllyel lehet felnőttként borkedvelő. Ezek szerint a fiatalabb korosztály dönt a bor jövőjéről? Az okokról kérdeztükKoczor Kálmán balatonfüredi borászt, akinek a családjában 300 éves múltra tekint vissza a szőlészkedés.

“Volt olyan időszak, amikor elértük a 32 liter évenkénti borfogyasztást személyenként, ez mára 15 literre esett vissza. A jogosítvánnyal rendelkezőkre a zéró tolerancia van érvényben, ami azt jelenti, hogy sem a déli ebédhez, sem pedig az esti vacsorához nem fogyaszthatnak bort. Ha egyetlen este 2 millió borfogyasztóból 1 millió autót vezet, és átlagban nem fogyaszt el 1 deci bort, akkor az jelentős mennyiségi kiesés”

-mondja a visszaesés okairól a borász.

A másik ok pedig szerinte az, hogy számottevően csökkent a vörösbor iráni kereslet. A vörösborra jellemző a testesség, a zamatosság és a nehézkesség, ezzel szemben a fiatalok a szénsavas, gyümölcsös, illatos borokat szeretik, amelyhez alkalmazkodni kell, csak a szőlőtelepítés olyan, mint egy jó házasság: az egy életre szól. A szőlőtelepítés 25-30 évre meghatározza a borász lehetőségeit.

Növekszik az alkoholmentes borok iránti igény is? Tettük fel a kérdést Koczor Kálmánnak. Mint mondja, van ilyen folyamat és igény, de nem tudja elképzelni a teljesen alkoholmentes bort, azt viszont igen, hogy alacsonyabb az alkoholfok és nem éri el a 12 fokot. A teljesen alkoholmentes bort biztos, hogy bornak kell nevezni?

Van olyan technológia, amellyel lehet ilyet előállítani, az alkoholt ki lehet vonni, de hogy erre a kisebb borászati üzemek mennyire lesznek képesek, azt nem lehet tudni.

“Olyan kritikus állapotban van Magyarországon a szőlőtermesztés, hogy aki csak ezzel és az áruházláncokon keresztül történő borértékesítéssel foglalkozik, az ebből a szakmából nem tud megélni. A szőlő felvásárlási ára tízszeresére, az egyéb termékek ára nyolcvan-százszorosára emelkedett. Ebben a helyzetben a több száz éves múltra visszatekintő, családi hagyományokra épülő vállalkozás a borturizmusra, a vendéglátásra és a szálláshely bővítésre tud alapozni. Aki ezekre nem képes, annak nem lesz megélhetési forrása a szőlőtermesztésből”

-összegezte tapasztalatait Koczor Kálmán.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés