Állattenyésztés

Gazdálkodás

Történelmi mélyponton az új-zélandi juhállomány

Új-Zélandon a juhállomány nagysága több mint 80 éve a legalacsonyabb szintet érte el. A Beef + Lamb értékesítési szervezet adatai alapján a juhtenyésztők 2016. június 30-án már csak 28,25 millió juhot tartottak; ez 870 000 állattal, azaz 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Létrehozva:

|

Az állományok és a tenyésztés további alakulása szempontjából fontos nőivarú anyaállatok száma egy éven belül 3,1 százalékkal 18,48 millió darabra csökkent. A szervezet szakértői arra számítanak, hogy a bárányok száma a közelgő új-zélandi tavaszon 23,3 millió darab lesz, ez 700 000 állattal vagy 2,9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A Beef + Lamb adatai szerint az anyajuhok állományai az ország valamennyi régiójában csökkentek, a legnagyobb mértékben ott, ahol a tenyésztők különös mértékben szenvedtek a szárazság következményeitől. A legelőkön tapasztalható rossz körülmények és az ökonómiai kényszer hatására sok tenyésztő csökkentette a juhállományát. A jelenleg tapasztalható állománycsökkentéshez a hepatogén fényérzékenység okozta problémák, és a szarvasmarha szektorban elérhető jobb kereseti lehetőségek is hozzájárultak, mondták az értékesítő szakemberek.

Fotó: 123RF

Új-Zélandon egy trend folytatódik a juhállományok legújabb csökkenésével, ami megszakításokkal már évtizedek óta megfigyelhető. Míg 1982-ben a statisztikai adatok szerint több mint 70 millió állattal számolva az egy főre jutó juhok száma 22 volt, ebben az évben már csak 7.

Új-Zéland az Európai Unió számára a legfontosabb harmadik országbeli juh- és elsősorban bárányhús értékesítő. Az év első öt hónapjában az Európai Bizottság adatai szerint 103 000 t hús érkezett a közösségbe, ami 11 százalékkal több, mint az előző évben. Az Új-Zélandon tapasztalható csökkenő mennyiség az exportkínálatot csökkentheti és drágábbá teheti.

agrotrend.hu / topagrar.com

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook