Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Tenyészkos és tenyészbak csekély összegű támogatásáról szóló válságtámogatás

A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6/D. § (1) bekezdése alapján az állattartó (kérelmező) – apaállatok esetén a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására a 2023. április 1. és április 30. közötti időszakban vissza nem térítendő, kizárólag az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 13. pontja szerint nyújtott támogatást (a továbbiakban: válságtámogatás) igényelhet – a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében.

Fotó: wikimedia

Az állattartó a tenyészetében lévő anyajuh minden megkezdett ötven egyedszáma után egy tenyészkos, és/vagy anyakecske minden megkezdett ötven egyedszáma után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást. Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás. Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás.

A támogatás mértéke:

támogatási időszakban (2022. október 1-jétől 2023. március 31-éig terjedő időszakban) megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

a) apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,

b) az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,

c) a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

A válságtámogatás iránti kérelmet, valamint a támogatási kérelemre indult eljárás során – a felügyeleti eljárás kivételével – minden dokumentumot elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül (elektronikus űrlapon) kell benyújtani, az alábbi pontokban foglaltak szerint.

A válságtámogatás iránti kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványt.

Egy kérelmező egy támogatási időszakban kizárólag egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be.

A válságtámogatás iránti kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon

2023. április 1. 00:00:00 és 2023. április 30. 23:59:59 között

az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás → Válságtámogatás – Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

Figyelemmel arra, hogy 2023. április 30-án a Kincstárnál az általános munkarendre tekintettel a munka szünetel, így a kérelmeket legkésőbb 2023. május 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani.

A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő. A Rendelet alapján a válságtámogatás iránti kérelemnek kötelezően csatolandó melléklete nincs.

agrotrend.hu / MÁSZ

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés