Állattenyésztés

Gazdálkodás

Sertéspestis gócot azonosítottak egy Kovászna megyei gazdaságnál

Csaknem negyven mangalica sertést pusztítottak el egy Kovászna megyei gazdaságnál, miután több elhullott állatnál is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusával való fertőzést.

Létrehozva:

|

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetõje, Sikó-Barabási Sándor szerint a Barót környéki gazdaságnál hét sertés pusztult el, és miután a Prahova megyében elvégzett laborvizsgálatok igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét, elrendelték további 37 mangalica sertés kényszerlevágását, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.


fotó: pixabay

Az állategészségügyi igazgatóság vezetõje azt mondta, az elõzetes vizsgálatok szerint a megfertõzõdött állatokat több mint egy éve nevelték ennél a gazdaságnál, és saját termelésû takarmányt kaptak.

A járványügyi vizsgálat még folyamatban van, de azt gyanítják, hogy emberi közvetítéssel vagy élelmiszeripari termékek révén fertõzõdtek meg az állatok a vírussal.

Az igazgatóság vezetõje felhívja a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy minden megbetegedést vagy sertéspusztulást jelentsenek az illetékes hatóságoknak. Idén februárban két sertéspestisgócot azonosítottak Kovászna megyében, egyet Sepsiszentgyörgyön, egy másikat Kõröspatakon.

Ezeket hivatalosan áprilisban számolták fel. Akkor összesen mintegy 140 sertést pusztítottak el megelõzésképpen.

agrotrend.hu / Székelyhon

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook