Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Reflektorban az arab lovak

2023. január 28-án tartott a szakmai napját közös szervezésben a Magyar Lovas Szövetség Távlovagló- és Távhajtó Szakága, valamint a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete (MALE) Bábolnán, a Tiszti Kaszinó 4-es termében. A rendezvény helyszínén nem maradt szék üresen, közel 80 tenyésztő volt kíváncsi az arab lovakat érintő specialitásokra.

ARAB LOVAK TENYÉSZSZEMLÉJE, FELKÉSZÍTÉSÜK ÉS FELVEZETÉSÜK

A téma apropóját a nyáron megrendezésre kerülő Arab Lovak Fesztiválja adta, melynek keretén belül 2023. június 16-18. között tartanak majd shagya araboknak egy Európa-bajnokságot, arab telivérek részére pedig egy nemzetközi „C” Show-t. Az előadó, dr. Kummer Luca az elmúlt 10 évben többször fordult meg amerikai, nyugat-európai és arab országok tréningistállóiban, készített és vezetett fel lovakat kiállításokon. Az előadásban olyan gyakorlati praktikákat hallhatt ak az érdeklődők, melyek alkalmazásával nemcsak a nyári rendezvényen szerepelhetnek sikeresebben, de a lovakkal való mindennapi munkát is megkönnyíthetik. Fontos, hogy a felvezetés szakszerű legyen, hiszen
az alapján tudnak a bírók reprezentatív döntést hozni: a lovat hosszú száron, egyenes vonalon, lendületes ügetésben kell bemutatni, amire a lovat meg kell tanítani, a felvezetőnek pedig bírnia kell a tempót, nehogy épp ő akadályozza a lovat.

Egy szépen felvezetett arab ló zászlós faroktartással, ívelt nyakkal, nyíl egyenesen, szinte „táncolva” halad előre, kisugárzásából árad a magabiztosság, az energikusság és a természetesség.

Fotó: wikimedia

Az egyedet négy lábra „felállítva” is pontozzák a bírák, ami szintén hosszú, trenírozási folyamat eredménye. Egy kiállításra való felkészülést hónapokkal korábban el kell kezdeni. A tréning mellett a megfelelő takarmányozás, a kültakaró ápolása, a kizáró tényezők elkerülése (pl. taktilis szőrök borotválása), a nyírási technikák, és az ún. „sminkelés” helyes kivitelezése, a Blue Book (szabálykönyv) pontos ismerete, és a ló különböző hanghatásokra való deszenzibilizálása is fontos alapköve a felkészülésnek. Az arab ló rebbenékeny, igen érzékeny, amely megfelelő képzéssel előnyére váltható. A tréning alatt nagyon fontos, hogy bizalom és egyértelmű, testbeszédre alapozott kommunikáció alakuljon ki a felvezető és a ló között . Az előadó ezek alapjait ismertett e a közönséggel annak reményében, hátha többen kapnak kedvet a nyári rendezvényen való színvonalas megmérettetéshez.

A ló adávételi vizsgálat jelentőségéről dr. Horváth Daniella lóegészségügyi szakállatorvos (Vetzoone Kft .) tartott rendkívül intenzív, tanulságos tájékoztatást az adásvétel fontosságáról, annak buktatóiról. A szelekció szempontjai a használat tükrében címmel Rombauer Tamás, a MALE elnöke tartott – elsősorban távlovasoknak szánt – előadásában kiemelte, a távlovak tenyésztése nagy kihívás, hiszen sok tulajdonság együtt ese adja az eredményes távlovat. A teljes cikket a MÁL márciusi számában olvashatják. 

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés