Állattenyésztés

Nincs versenytársunk a minőségi bárányhús piacán

Továbbra sem vagyunk bárányhúst imádó nemzet, mert változatlanul csak 20-30 dekát fogyasztunk belőle évente, ami megfelel egy tányérnyi birkapörköltnek, pedig az élvezeti értéke sokkal másabb, mint bármelyik más húsféleségnek. Bár idehaza 4-5 féleképpen készülnek évtizedek óta főtt termékek a birkából, addig az olaszok 40 módon is képesek belőle ételt előállítani. Húsvét közeledtével megint előtérbe kerül a kérdés, hogy biztosak-e a bevált piacaink és van-e igény több bárányhúsra?

Az uniós piac szinte önfenntartó, ami azt jelenti, hogy a hazai bárány sosem marad a termelőkön, ám az elmúlt években már megjelentek az Európán kívüli juh- és báránytermékek is. A kisebb bárány hagyományosan Olaszországba megy főleg a húsvéti időszakban, de a nagyobb súlyú bárányra az arab piac is szemet vetett, illetve a muszlim lakosság száma is növekszik az Európa Unión belül, ami szintén belső kereslet generál.

Magyarországon ezt felismerték a termelők és elkezdtek a nagyobb súlyú bárányok előállítására is berendezkedni, ami speciális tudást, fajtákat és takarmányozást igényel, s ezt egyik napról a másikra nehéz megoldani. 2030-ig bizonyosan ez a tendencia marad, tehát az árat nem csökkennek, ezért aki ezzel szeretne foglalkozni, az megtalálja a számítását. Az írországi bárány viszont konkurenciát jelenthet, de az olasz vágókategóriában egyeduralkodó Magyarország. A nemzetközi piacon Új-Zéland és Ausztrália is megjelenik, de mostanában Uruguay-ból is érkezik már az unióba bárány, viszont a minőségi magyar bárány kategóriában versenytársunk nincsen.

Idehaza az ünnepi időszakban fogy el a legtöbb bárányhústermék, amire úgy készülnek fel a tenyésztők, hogy az állatoknak az ivari működéséhez igazítják a termékenyítést. Öt hónapig vemhes egy juh és öt hónapra van szükség, mire bárány lesz belőle. Erre már az előző év őszén figyelnek a termelők, hiszen a bárányokat kategóriákba sorolva vásárolják föl, ami annyit jelent, hogy 20 kilónál kezdődik és egészen 40 kilóig tart a felvásárlás. Nem mindegy, hogy melyik kategóriában érkezik meg húsvétre az állat, mert minél kisebb a kategória, annál nagyobb összeget lehet kapni érte.

Tavaly a 25 kilogrammos vágóbárányért kilónként 2000 forintot fizettek. Idén jobbak az árak, sőt már tavaly is jobbak voltak, mert majdnem 20 százalékkal növekedtek egy éven belül. Jelenleg 2500 forint fölött van a felvásárlási ár egy kiló bárányért, ami a húsvét közeledtével valószínűleg tartja is magát.

Ennek több oka is van: az egyik az áruhiány az Európai Unión belül. Az állattartási kedv hazánkban és unió szerte is visszaszorulóban van és most már 80 százalékos az önellátottság az unión belül, ami azt jelenti, hogy keresleti piac van a báránya és ez az árakon is meglátszik.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés