Állattenyésztés
Nincs versenytársunk a minőségi bárányhús piacán
Továbbra sem vagyunk bárányhúst imádó nemzet, mert változatlanul csak 20-30 dekát fogyasztunk belőle évente, ami megfelel egy tányérnyi birkapörköltnek, pedig az élvezeti értéke sokkal másabb, mint bármelyik más húsféleségnek. Bár idehaza 4-5 féleképpen készülnek évtizedek óta főtt termékek a birkából, addig az olaszok 40 módon is képesek belőle ételt előállítani. Húsvét közeledtével megint előtérbe kerül a kérdés, hogy biztosak-e a bevált piacaink és van-e igény több bárányhúsra?
Az uniós piac szinte önfenntartó, ami azt jelenti, hogy a hazai bárány sosem marad a termelőkön, ám az elmúlt években már megjelentek az Európán kívüli juh- és báránytermékek is. A kisebb bárány hagyományosan Olaszországba megy főleg a húsvéti időszakban, de a nagyobb súlyú bárányra az arab piac is szemet vetett, illetve a muszlim lakosság száma is növekszik az Európa Unión belül, ami szintén belső kereslet generál.
Magyarországon ezt felismerték a termelők és elkezdtek a nagyobb súlyú bárányok előállítására is berendezkedni, ami speciális tudást, fajtákat és takarmányozást igényel, s ezt egyik napról a másikra nehéz megoldani. 2030-ig bizonyosan ez a tendencia marad, tehát az árat nem csökkennek, ezért aki ezzel szeretne foglalkozni, az megtalálja a számítását. Az írországi bárány viszont konkurenciát jelenthet, de az olasz vágókategóriában egyeduralkodó Magyarország. A nemzetközi piacon Új-Zéland és Ausztrália is megjelenik, de mostanában Uruguay-ból is érkezik már az unióba bárány, viszont a minőségi magyar bárány kategóriában versenytársunk nincsen.
Idehaza az ünnepi időszakban fogy el a legtöbb bárányhústermék, amire úgy készülnek fel a tenyésztők, hogy az állatoknak az ivari működéséhez igazítják a termékenyítést. Öt hónapig vemhes egy juh és öt hónapra van szükség, mire bárány lesz belőle. Erre már az előző év őszén figyelnek a termelők, hiszen a bárányokat kategóriákba sorolva vásárolják föl, ami annyit jelent, hogy 20 kilónál kezdődik és egészen 40 kilóig tart a felvásárlás. Nem mindegy, hogy melyik kategóriában érkezik meg húsvétre az állat, mert minél kisebb a kategória, annál nagyobb összeget lehet kapni érte.
Tavaly a 25 kilogrammos vágóbárányért kilónként 2000 forintot fizettek. Idén jobbak az árak, sőt már tavaly is jobbak voltak, mert majdnem 20 százalékkal növekedtek egy éven belül. Jelenleg 2500 forint fölött van a felvásárlási ár egy kiló bárányért, ami a húsvét közeledtével valószínűleg tartja is magát.
Ennek több oka is van: az egyik az áruhiány az Európai Unión belül. Az állattartási kedv hazánkban és unió szerte is visszaszorulóban van és most már 80 százalékos az önellátottság az unión belül, ami azt jelenti, hogy keresleti piac van a báránya és ez az árakon is meglátszik.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu