Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Németország: sertéstartók premizálása

A Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) felkérésére az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofi t Kft. (AKI) jelentést készített a sertéstartók premizálási gyakorlatairól az EU néhány tagországában. Háromrészes cikksorozatunkban e jelentésből közlünk részleteket. Az első részben a német országi, a másodikban a dániai premizálási módokat taglaljuk, míg a harmadikban összehasonlítjuk a jelentésben szereplő négy EU-tagország és Magyarország hízó sertés-felvásárlási árait, valamint jövedelmezőségi modellszámításokat mutatunk be, és következtetéseket vonunk le. /Megjelent a Magyar Állattenyésztők Szövetségének weboldalán./

A németországi vágó- és húsfeldolgozóiparban erőteljes konszolidáció zajlik a vágósertések szűkülő kínálata és az üzemeltetés magas költségei miatt. A két legnagyobb németországi vágóhíd, a Tönnies és a Westfleisch a vágásszám csökkenése ellenére az előző évihez képest növelni tudta piaci részesedését 2023-ban. A Tönnies üzemeiben csaknem 14 millió sertést vágtak 2023-ban (32 százalékos piaci részesedés), míg a Westfleischnál 6,5 milliót (15 százalékos részarány). A németországi vágóhidak kapacitásaik minél jobb kihasználása érdekében a 2022. évinél több vágósertést importáltak Hollandiából (+22 százalék) és Belgiumból (+57 százalék) 2023-ban, ugyanakkor kevesebbet Dániából (-22 százalék).

Forrás: pixabay.com

Sertésminősítés az AutoFOM-mal

A németországi vágóhidak többségénél 2016 eleje óta az AutoFOM-III rendszer szerint minősítik a sertéseket. Az AutoFOM-mal végzett mérés a vágási folyamat elején történik, ez a technológia kizárja az emberi tényezőt a minősítésből. A sertésenként mért értékekkel a készülék és a hozzá tartozó szoftver pontos becslést készít a hasított test és egyes részeinek tömegéről, összetételéről (pl. lapocka, karaj, sonka és hasaalja). A vágott testek AutoFOM alapú értékelése árazási sémák segítségével történik. Több vágóhíd esetében a sertéstartók kétféle árazás közül választhatnak. Az egyik a nyers húsrészekre (ún. Teilstückmaske), a másik pedig a hasított test színhústartalmára (MFA-Maske, Muskelfleischanteil) kialakított árazási módszer.

Növekvő színhústartalom a Tönniesnél

A Tönnies által közzétett árazási séma irányadó más németországi vágóhidak számára is, így amikor a Tönnies változtat, akkor a többiek is felülvizsgálják a saját árképzési metódusukat. Idén nyáron a bázisárhoz tartozó színhústartalom arányát 59 százalékról 60 százalékra emelték a Tönniesnél, így az ennél alacsonyabb színhústartalmú sertésekért kevesebbet fizetnek.

A teljes cikket a novemberi MÁL-ban olvashatják

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés