Állattenyésztés
Gazdálkodás
Minden rendben a hazai sertéshústermékekkel
A kórokozót kizárólag vaddisznókból mutatták ki, a magas szintű állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt pedig kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék kerüljön forgalomba.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények – írja közleményében a testület.
A két, Heves megyében elhullott vaddisznóban mutatta ki az afrikai sertéspestist. A betegség tehát a házi sertésekben nem jelent meg, és ennek az állapotnak a megőrzése komoly nemzetgazdasági érdek.
A kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
kiemelten kéri az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be.
Minden elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznóról, sertésről mielőbb értesítsék az illetékes állatorvost.
Fontos hangsúlyozni, hogy a hazai állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió által megkövetelt magas szintű állategészségügyi felügyelet alatt állnak, ezért az élelmiszerbiztonság garantált.
A magyar feldolgozók által – legálisan és ellenőrzött módon -– előállított sertéshús és sertéshúskészítmények biztonságosak.
Az afrikai sertéspestis vírusa egyébiránt nem betegíti meg az embert, a fertőzött állatokkal való érintkezés, de még fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent veszélyt
A NAK partnerszervezetei bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet a hazai állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeinek csökkentése érdekében.
agrotrend.hu / NAK