Gazdálkodás

Milliárdos támogatást kapnak az állattenyésztők

Megjelent az egyes állatbetegségek felszámolására fordítható támogatások felhasználásáról szóló miniszteri határozat. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a szalmonellózis elleni védekezésre és kártalanításra ez év végéig összesen 3,37 millió euró (1,04 milliárd forint) áll rendelkezésre.

Ezt az összeget a baromfiállományok hatósági mintavételének költségeire, a bakteriológiai vizsgálatok, az oltóanyagok és a fertőtlenítés finanszírozására, valamint a felszámolt állatok és tojások után járó kártalanításra lehet elkölteni.

A költségek teljes egészét fedezik a támogatások, a pénzügyi hozzájárulást azonban csak azon állattartók esetén lehet kifizetni, akik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent kérelmet benyújtották, eleget tettek a tartási helyekkel, a tenyészetekkel kapcsolatos bejelentési kötelezettségnek, megtették a szükséges óvintézkedéseket, a kérelem benyújtásakor nem volt köztartozásuk, nem álltak csődeljárás alatt.

Emellett az állattartóknak csatolniuk kell az oltóanyag beszerzésének költségeit igazoló bizonylatokat. A klasszikus sertéspestis esetében a vaddisznók virológiai és szerológiai vizsgálatainak költségeire, valamint a mintavétel költségeire 120 ezer euró (37 millió forint) áll rendelkezésre. Az afrikai sertéspestis elleni védekezést pedig 272 ezer euró (84 millió forint) szolgálja. A madárinfluenza esetén a támogatás a laboratóriumi vizsgálatok költségeire, valamint a házi és a vadon élő madarakból történő mintavétel költségeire vehető igénybe. Az év végéig rendelkezésre álló keretösszeg 334 ezer eurót (103 millió forintot) tesz ki. A veszettség elleni védekezést 2,96 millió euró (914 millió forint) szolgálja.

Az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra 430 ezer euró (132 millió forint) áll rendelkezésre. Ebből a szükséges vizsgálatokra a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége 105 ezer eurót (32,5 millió forintot) költhet el. A gyorstesztek, valamint a megerősítő vizsgálatok esetében a Nébih kaphat támogatást, összesen 325 ezer eurót. A pénzügyi hozzájárulás iránti kérelmeket az érintett állattartók, a megyei kormányhivatalok, valamint a Nébih 2015 első félévére vonatkozóan szep­tember 30-ig küldheti el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

NGO

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés