Állattenyésztés

Így készült a kihívásokkal teli év díjnyertes kukoricaszilázsa

Létrehozva:

|

Az ’Év kukoricaszilázsa 2022’ díj átadására a Szarvasmarha-ágazati Szemináriumon került sor Szolnokon. A díj alapját képező vizsgálati eredmények az ÁT Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumába érkező 519 mintára vonatkoznak, és a 2022.09.01.–2023.05.30. közötti időszakot ölelték fel.   

Egy újabb nehéz szezonban születtek a 2022-es betakarítású kukoricaszilázsok, az átlagos keményítőtartalom mindössze 213 g/kg szárazanyag lett. Miért hirdettek mégis nagydíjast? Azért, mert az összesítéskor látták, hogy a legjobb szilázs kifejezetten egy aszálysújtotta területen készült. Nagy erőfeszítéssel, folyamatos öntözés mellett és állandó készültséggel. Ezért úgy gondolták, hogyha a legjobb szilázs nem a csapadékosabb területeken termett, hanem az aszálysújtotta forró Alföldön, akkor az példamutató.  

(Forrás: Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.: Az év kukoricaszilázsai 2022.) 
 

Így ’Az év kukoricaszilázsa 2022’ példaértékű díját a Nagymágocsi Farmer Kft. nyerte el, amely a Greenman Silage élőflórás takarmánytartósítóval készült.  

 Az aszály nem akadály 

A Nagymágocsi Farmer Kft. a Greenman Silage segítségével magas minőségű takarmányt készített. Az aszály és a kiszámíthatatlan időjárás sok kihívást jelent a mezőgazdasági vállalkozások számára, különösen a szilázs készítés tekintetében. Azonban a Nagymágocsi Farmer Kft. bebizonyította, hogy a megfelelő szaktudással, felszereléssel és termékekkel a minőségi szilázs előállítása még ilyen körülmények között is kivitelezhető. A 2022-es év kihívásai jelentősen befolyásolták a betakarítható területet.  

A tervezett 100 hektárról végül 80 hektáron tudtak kukoricát betakarítani. Az aszály okozta nehézségek ellenére a Nagymágocsi Farmer Kft. a folyamatos öntözésre helyezte a hangsúlyt, és ez volt a kulcsa a sikeres szilázs készítésnek.

Folyamatos fejlesztések 

A Nagymogácsi Farmer Kft. közel negyed évszázados múlttal büszkélkedhet, és az idők során szakértelmüket a folyamatos korszerűsítésre koncentrálva fejlesztették. 

A cég évek óta sikeresen alkalmazza a Greenman Silage takarmánytartósítót a kukoricaszilázs elkészítéséhez mind az őszi, mind a tavaszi időszakban, és ezzel elérte, hogy termékeik kimagasló minőségűek legyenek. A cég elkötelezetten fontosnak tartja a felelős mezőgazdaságot és az állatjólétet is. Emellett a növénytermesztés és állattenyésztés terén is kiemelkedően teljesítenek, továbbá a Greenman Bovicure készítményt is sikerrel alkalmazzák telepükön, mely jelentősen hozzájárul a szarvasmarhák egészségéhez. 

A legjobb minta 

Az értékelés során a 30-40% közötti szárazanyagtartalmú, 70%-ot meghaladó CSPS-értékű, 30%-ot megközelítő vagy azt meghaladó keményítőtartalmú és jól erjedt szilázsokat rangsorolták. A mintáknak mindössze a 58%-a esett 30-40% szárazanyagtartományba. Ezen belül 17% volt olyan minta, mely elérte a 70%-os CSPS-értéket. A további leválogatás után, azon minták, melyek 30-40% szárazanyagtartalmúak voltak, 70% feletti CSPS-értékkel, de keményítőtartalmuk meghaladta a 30%-ot, már csak 4%-ot tettek ki a teljes mintaszámra vonatkoztatva. Ezen belül pedig összesen 2,5% volt, mely még a 95%- os keményítőemészthetőséget is elérte. (Forrás: Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.: Az év kukoricaszilázsai 2022.) 

További kimagasló értékek: 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook