Állattenyésztés

Hamarosan hiány lesz a hazai csirkehúsból

Bebizonyosodott, hogy nem a darumadár és a szél a felelős a madárinfluenzáért, hanem az emberi felelőtlenség. Emiatt évente 12-15 milliárd forint megy el feleslegesen kártalanításra. Ezt elégelte meg a magyar kormány és Brüsszel. A szigorú kártalanítási szabályok akár már a következő hónapban életbe léphetnek – írták a Növényvédőszer.hu-n.

Csirkehúshiány várható Magyarországon az év elején a Magyar Brojler Szövetség szerint. Az ősszel pusztító madárinfluenza miatt telepítési korlátozásokat vezettek be, emiatt lesz árualap hiány a vágóhidakon. Bárány László elnök összegzésében elmondta, hogy még az év első negyedévében várhatóan jelentős szigorítást vezetnek be a járványügyi intézkedéséket követő kártalanítási szabályokban, hogy kiszűrjék a hanyag gazdaságokat.

Bárány László, a Magyar Brojler Szövetség elnöke. Forrás: agrotrend.hu

Ezt az ágazatot is szorította az energia árrobbanás, a magas gabonaárak, ezért az értékesítés szintje 15 százalékkal esett vissza. Ez nem csak a hazai, hanem az európai piacra is igaz. Több millió tonnás volt a visszaesés uniós szinten. Az uniós ágazat 11 millió tonna baromfit dolgoz fel évente, ezért az ilyen visszaesés óriási összeg. A nyári szezon reményekre adott okot, hiszen elkezdte kiigazítani a fogyasztást, valamint az alacsonyabb takarmányárak lehetővé tették a költségek csökkentését arra a szintre, ahol ismét nyereséget könyvelhettek el. Végül nem zárult szépen a tavalyi év, hiszen soha nem látott mértékben terjedt a madárinfluenza, ami most már nem csak elsődleges károkat – állománykivágásokat – okoz, hiszen a kártalanítást a termelő kapja, de ettől nem kerül árualapanyag a feldolgozó üzemekbe. A telepítési korlátozások miatt februártól csirkehúshiány lesz Magyarországon.

– Már hagyománya van annak, hogy minden esztendőt erős lendülettel szokta kezdeni a baromfiágazat, ami ez alkalommal hiányzik. A zárt rendszerű baromfitartást úgy érinti a madárinfluenza, ahogy felkészül egy telep a közeledtére. Ilyenkor a járványvédelem legmagasabb fokozatát kell érvényesíteni

– nyilatkozta Bárány László, majd hozzátette:

– Nem vagyok elégedett azzal a szemlélettel, ami ma Magyarországon van, hogy két fő bűnös van: a daru és a szél. Egyetlen olyan objektív érvet sem tudok elfogadni, ami mögött ne találnám meg az emberi hanyagságot. Vannak olyan baromfiágazati szereplők, akik évente kétszer is beleesnek ebbe. Ezért vissza kell utasítanom azt, hogy mindenért a darumadár a felelős, mert valójában mindenért az az ember felel, aki nem teszi meg a korlátozó intézkedéseket.

A magyar kormány az unió állategészségügyi bizottságával megunta a jelenlegi helyzetet és olyan szigorú, kártalanítási szabályok lépnek életbe hamarosan, amely kiszűri a hanyag, a gondatlan, ezért a termékpályára nem való szereplőket. Évente 12-15 milliárd forint kártalanításért cserébe semmit nem kap az ország. Ennek a kártalanítási eljárásnak a társfinanszírozója Brüsszel, amely a hazai kormánnyal együtt azon van, hogy ezt a pénzt sokkal jobb célokra is el lehet költeni.

Két évvel ezelőtt minden korlátozás nélkül lehetett pályázni járványvédelmi eszközök, berendezések kialakítására, beszerzésére. Ennek látható most az eredménye, illetve annak a hiánya.

A piaci azt mondja, hogy a magas inflációból az európai fogyasztó nem kér, ezért nem véletlen, hogy tavaly nyáron elindultak lefelé az árak, ezért a mostani színvonal a mélyponton található, így jelentős áremelésre nem számítanak a szereplők. -Ha az alacsony takarmányár és energiaszinten megtartjuk az árakat, akkor a baromfiágazatnak kiegyensúlyozott éve lesz -összegezte Bárány László.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés