Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Fenntartható takarmányozási stratégiák

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben bemutatja az Európai Takarmánygyártók Szövetsége, a FEFAC 2030-ig szóló Takarmányozás Fenntarthatósági Chartájának főbb célkitűzéseit.

Az európai állattenyésztési ágazat nagy kihívások előtt áll, egyrészt fokoznia szükséges a környezetvédelmi teljesítményét, emellett pedig javítania kell az állategészségügyi és az állatjóléti standardjait. Az EU Zöld Megállapodás és a "A termelőtől a fogyasztóig" stratégia politikai elvárásokat fogalmazott meg, miközben a társadalmi igények is fejlődtek, de a változás eléréséhez szükséges eszközök és ösztönzők nem mindig állnak rendelkezésre.


Fotó: smoms_photography / Pixabay

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC), az EU keveréktakarmány és premix előállítási ágazatait képviselő takarmányozási szakértőkkel összefogásban figyelemfelkeltő kampányt indított a korszerű takarmányozási stratégiák által nyújtott lehetséges előnyökről, melyek elősegíthetik a feljavított és körkörös fenntartható állattenyésztés és akvakultúra-termelési rendszerek kialakítását. Az állattenyésztés fenntarthatóságának javítása érdekében létfontosságú, hogy olyan feltételeket biztosítsunk, amelyek segítik az állattenyésztő gazdákat a zöld átállásban.

Az állatok takarmányozása kulcsszerepet játszhat a fenntartható gazdálkodásban. A szakpolitikákban olyan elemeknek kell szerepelniük, amelyek egyrészről elősegítik a fenntarthatósági célok elérését, azonban mindeközben a vidéki területek erős társadalmi-gazdasági szerkezetének fenntarthatóságát is biztosítják. Ezt szem előtt tartva a FEFAC a legutóbbi kongresszusán elindította a 2030-ig szóló Takarmányozás Fenntarthatósági Chartáját.

A FEFAC 2030-ig szóló Takarmányozás Fenntarthatósági Chartája az európai takarmányipar válasza az EU takarmány és állattenyésztési ágazatát érintő uniós Zöld Megállapodás által rögzített célkitűzésekre. A charta az alábbi öt fő célkitűzést tartalmazza:

  1. Hozzájárulás a klímasemleges állattenyésztési és akvakultúra-termelési rendszerek kialakításához a takarmányozás révén.
  2. A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításának elősegítése az erőforrás- és tápanyaghatékonyság növelésével.
  3. A felelős beszerzési gyakorlatok előmozdítása.
  4. Hozzájárulás a haszonállatok egészségének és jólétének javításához.
  5. Az állattenyésztési és akvakultúra-ágazat társadalmi-gazdasági környezetének és ellenálló képességének javítása.

A charta konkrét uniós és nemzeti szintű takarmányágazati intézkedéseket tartalmaz olyan takarmányozási megoldásokkal, amelyek hozzájárulhatnak az állattenyésztési tevékenységek fenntarthatóságának növeléséhez. Céljuk, hogy érdemi válaszokat adjanak a növekvő piaci elvárásokra és a megnövekedett társadalmi igényekre uniós és globális szinten.

A FEFAC a 2030-ig tartó időszakban éves, – az ágazat fenntarthatósági mutatói alapján összeállított – a Takarmányozás Fenntarthatósági Chartájában rögzített intézkedések végrehajtásának előrehaladásáról szóló jelentéseket fog közzétenni annak érdekében, hogy megmérje, hogy a tagjai által végrehajtott, a takarmányellátási lánchoz kapcsolódó konkrét és hatékony intézkedéseknek milyen hatásai vannak. A FEFAC Fenntarthatósági Charta égisze alatt tett intézkedései kapcsolódnak továbbá a szervezet által a Felelős Élelmiszeripari Üzleti és Marketing Gyakorlatok uniós Magatartási Kódexének aláírójaként vállalt kötelezettségéhez is.

A Charta áttekintést nyújt az egyes takarmányozási stratégiák fenntartható állattenyésztési rendszerek kialakításához való lehetséges hozzájárulásáról, függetlenül attól, hogy azok konkrét összetevőkön, formulákon vagy eljárásokon alapulnak-e. Célja továbbá, hogy tudományosan megalapozott információkat nyújtson az egyes takarmányozási technikákról, arról, hogy azok hogyan és mely állatfajok esetében működnek, valamint, hogy alkalmazásuk esetén milyen gazdasági hatásokkal és kompromisszumokkal számolhatunk.

Asbjørn Børsting, a FEFAC korábbi elnöke hangsúlyozza: "Legfőbb ideje, hogy a takarmányipar megmutassa és bizonyítsa, hogy a takarmányozás mit tud nyújtani az állattenyésztési és akvakultúra-ágazat számára a zöld átálláshoz, hogy a döntéshozók és az élelmiszerlánc-partnerek teljes bizalommal értékelhessék és jóváhagyhassák az ilyen takarmányozási technológiákban rejlő befektetési lehetőségeket. Szeretnénk megmutatni a döntéshozóknak, az élelmiszerlánc partnereinek és a nyilvánosságnak, hogy az EU állatállományának csökkentésére irányuló leegyszerűsítő nézettel szemben létezik tudományosan megalapozott alternatíva a fenntarthatósági célok támogatására. Az állatállományok csökkentésére irányuló törekvések ugyanis csak növelnék az EU import függőségét a harmadik országokból származó termékek tekintetében, továbbá veszélyeztetnék a közösség értékes és alacsony szénlábnyomú állati és akvakultúra-fehérjékkel való ellátottságát.

"Szeretném kérni az állattenyésztési értékláncban működő partnereinket, hogy éljenek a keveréktakarmány-gyártás által kínált számos megoldási lehetőségekkel – tette hozzá Pedro Cordero, a FEFAC újonnan megválasztott elnöke –, amelyek segíthetnek a fenntarthatósági kihívások leküzdésében".

A FEFAC kiadványa és a hozzá tartozó esettanulmányok online elérhetőek a FEFAC honlapján itt.

Forrás: ELV – Sustainable animal feeding strategies

agrotrend.hu / NAK, Borovka Zsuzsa

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés