Állattenyésztés
Gazdálkodás
Bevezetik e a húsadót?
A klímaváltozásért okolt jelenlegi állattenyésztési rendszerek fenntarthatóvá alakítását támogatnák az adóból beérkező összeggel, valamint elősegítenék a húsfogyasztás csökkentését és támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést.
A szabályozást az EU Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) Farm to Fork (Farmtól a villáig) stratégiájába szeretnék beépíteni, melyet márciusban terveznek bemutatni. A terv szerint az adót 2022-től kellene fizetni, így évi 32,2 milliárd euró állna rendelkezésre 2030-ra, melyet elsősorban a gazdálkodók segítésére fordítanának, támogatva a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokat elősegítő beruházásokat – írja az allattenyesztok.hu.
fotó: pixabay.com
A hollandiai CE Delft egyetemen végzett kutatáson alapuló jelentés szerint a változások évente akár 120 millió tonna CO2-csökkentést eredményezhetnek. A terv szerint a marha- és borjúhús költsége 100 grammonként 47 centtel, míg a sertéshús 36 centtel, a csirke 17 centtel nőne. Ennek oka, hogy a jelentés szerint a marhahús környezeti költségei a legmagasabbak. Az előrejelzések szerint ez 2030-ra 30%-kal, 57%-kal és 67%-kal csökkentené a csirke-, sertés- és marhahúsfogyasztást.
agrotrend.hu / allattenyesztok.hu