Gazdálkodás

Szántóföld

Biológiai növényvédelem felsőfokon a Bioconttól

A Biocont Magyarország Kft. 2003 végén alakult azzal a szándékkal, hogy a biológiai növényvédelem hazánkban kevésbé ismert technológiáit, készítményeit meghonosítsa, minél több termelővel megismertesse és forgalmazza Magyarországon.

Létrehozva:

|

Kérdéseinkre Vizi Bernadett vezető szaktanácsadó válaszolt.

Mit tudhatunk a Biocont tevékenységéről és hátteréről?

A Biocont két, az ökológia iránt elkötelezett rovarász, Ing. Milan Hluchy PhD és László Gyula barátságából született Csehországban 25 évvel ezelőtt. Hazánkban 2003 óta dolgozunk azon, hogy biológiai megoldásokkal segítsük a termelők munkáját, immár leányvállalatként.

A portfóliónk bázisát valódi biológiai növényvédő szerek alkotják, melyek hatásáért természetes eredetű vagy természetazonos hatóanyagok felelnek.

Célunk, hogy olyan alternatívákat adjunk a magyar gazdálkodók kezébe, melyekkel a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, szermaradékok nélküli, kémiai növényvédő szerek által nem vagy kevésbé terhelt árut állíthatnak elő.

Mi a cég alapfilozófiája?

Fő küldetésünknek azt tartjuk, hogy fenntartható, környezetet kímélő megoldásokat kínáljunk a termelőknek a kémiai inputanyagok helyett. Ez a folyamat pedig nem valósulhat meg tudásátadás, szaktanácsadás nélkül, ezért kiemelt figyelmet fordítunk termelőink tájékoztatására, képzésére is. Jó példa erre a 2019-ben Somlón elindult mintaprojekt, melyben az ökológiai átállást vállaló szőlőtermesztők több éven átívelő képzését, felkészítését támogatjuk.

Hogyan kapcsolódik össze a növényvédelem és az emberi egészség a Biocontnál?

Szerencsére a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az egészségtudatos táplálkozás egyre fontosabb szerepet kap az emberek mindennapjaiban mind Magyarországon, mind a világban.

Mivel a társadalom egyre inkább elutasítja a kémiai növényvédelmet, a biológiai módszerekkel védett termékek iránti kereslet pedig rohamos fejlődést mutat, a frisstermék előállításon túl a feldolgozóipar is keresi a minimális szermaradék mellett vagy szermaradékok nélkül termelt kertészeti és mezőgazdasági árut.

Sőt, számos kultúra esetében már minimum követelményként jelenik meg a teljes szermaradék-mentesség. Azon túl, hogy ezek a növényvédelmi megoldások a fogyasztó érdekeit szolgálják, a kezelést végző személy egészségére sem jelentenek kockázatot.

Fontosnak tartom még kiemelni azt a nagyon összetett pozitív hatást, amit a szelektív növényvédő szerek hordoznak magukban. Mivel csak a célszervezetre, a célkártevőre tudjuk korlátozni a hatást, a természetesen vagy mesterségesen jelenlévő hasznos élő szervezeteket kímélve közelíteni tudjuk a mezőgazdasági rendszerünket az önmagát egyensúlyban tartani képes rendszerhez. Megőrizhetjük a biodiverzitást, a környezetünk, a természet értékeit, mely mindannyiunk közös érdeke.  

A Biocont a termékeivel mely problémákra nyújt megoldást?

Nagyütemben fejlődő portfóliónk a cseh anyavállalat tudományos háttere miatt eddig főként állókultúrákra, a szőlő- és gyümölcstermesztést sújtó problémákra koncentrált, de az utóbbi években nagy lépéseket tettünk a zöldségtermesztés és a szántóföldi kultúrák irányába is. Megoldásainkból pár termékcsoportot emelnék ki példaként. Unikális termékeink, a fajszelektív légtértelítési eszközök a különböző molykártevők ellen nyújtanak egyszerűen alkalmazható, akár az egész tenyészidőszakra kiterjedő védelmet.

Mivel nem a növényt kezeljük ezzel a megoldással, hanem a károsító állat párosodási viselkedését zavarjuk meg, a technológia alkalmazásánál a szermaradékok kérdésköre fel sem merül. 2019-től pedig ez a módszer a paradicsomlevél-aknázómoly (Tuta absoluta) ellen is bevethető hajtatott paradicsom állományban.

Fontos eredményként értékelem, hogy sikerült a hajtatókertészek körében egy év alatt alaptechnológiává tenni ezt a korszerű biológiai védekezési módot. Cégünk másik zászlóshajója a Dipel DF, Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki (Btk)  ABTS-351 hatóanyagával versenytársai közül is kiemelkedő hatóerőt és hatásspektrumot biztosít a termelőknek a hernyókártevők ellen. Egyéb szelektív rovarölő szereink mellett biológiai gombaölő készítményeket is tartalmaz a portfóliónk. Növényvédőszereink mindegyike ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett termék. Ezen kívül nagy figyelmet szentelünk az előrejelzésre, a növényvédelmi beavatkozások pontos időzítésére, hatékonyságának fokozásra, talajaink, vizeink védelmére.

A cég nyújt e szakmai tanácsadást a felhasználók számára?

Igen, jelenleg 6 szaktanácsadóval biztosítunk országos lefedettséget, valamint szakmai előadásokkal törekedünk a biológiai növényvédelemi tudásanyagok átadására. 

Milyen újításokra, innovációkra számíthatnak a felhasználók a Bioconttól a jövőben?

A 2020-as évben több kiemelt projekttel is foglalkozunk. Szántóföldi termesztés esetében ilyen témánk a kukoricamoly és a kukoricabogár elleni védekezés biológiai alternatíváinak kidolgozása. Sok kritika éri az ökológiai gazdálkodókat, szinte állandó ellenvetés gabonafélék esetében a fuzáriózis és a vele járó toxintermelés kockázata.

Ezért sürgetőnek érezzük a gazdaságos és biztonságos megoldás feltárását. A rézkorlátozás miatt a különböző potenciális rézpótló készítményekre is nagy figyelmet fordítunk. Hazánkban pár éve megjelent néhány nehezen kezelhető invazív károsító, mint a nyugati dióburokfúrólégy, a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványospoloska, az amerikai keleti cseresznyelégy, a foltosszárnyú muslica vagy akár az amerikai szőlőkabóca, mely vektortevékenységével is veszélyezteti a szőlészek eredményességét. Vagy ha már a szőlőnél tartunk, a feketerothadás súlyos problémát okoz egyre több borvidéken.

Ezen kérdésekre is aktívan keressük a minél hatékonyabb, „ökotermelők” számára is elérhető növényvédelmi választ, bíztató eredményekkel. Hosszútávú célunk pedig az, hogy teljes technológiákkal szolgáljunk mind az ökológiai, mind a hagyományos termesztést folytató szántóföldi és kertészeti termelők számára, melyet csak a folyamatos, kitartó fejlesztői munka és a termelőkkel való együttműködés tesznek lehetővé.

agrotrend.hu / Biocont

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook