Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Az európai baromfiipar előtt álló kihívások, fenntarthatóság és élelmiszerbiztonság

A 2024.09.12.-14. között megtartott közgyűlés témája az európai baromfiipar előtt álló feladatok voltak, melyeket a fenntarthatóság, az élelmiszerbiztonság és a kereskedelem területén egyaránt meg kell oldania az iparágnak.

Forrás: pixabay.com

Élelmiszerbiztonság, fenntartható termelés, nemzetközi kereskedelem kihívásai és eredményei

Az Európai Baromfiipari Szövetség (AVEC) 2024-es jelentése betekintést nyújt a baromfiágazat előtt álló kihívásokba. A jelentés három fő területre fókuszál: élelmiszerbiztonság és minőség, fenntartható termelés, valamint a nemzetközi kereskedelem jövője.

Élelmiszerbiztonság és minőség: A legmagasabb szintű előírások fenntartása

Az AVEC élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-minőségi munkacsoportja (FSFQ) az élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartására törekszik. A csoport szorosan együttműködik az Európai Unió különböző szakértőivel, és közös céljuk a fogyasztók bizalmának megőrzése, valamint az, hogy az importált termékekre is ugyanazokat a szigorú előírásokat alkalmazzák, mint az európai termékekre.

A jelentés kiemeli, hogy a Salmonella és a Campylobacter továbbra is jelentős problémát jelentenek. A kémiai szennyező anyagok, például a MOSH és MOAH is kiemelt figyelmet kapnak, amelyek jelenléte az élelmiszerekben egyre több szabályozást eredményez az EU szintjén. Az AVEC aktívan dolgozik a megelőző intézkedéseken.

Fenntartható termelés: A környezetre gyakorolt hatás csökkentése

A fenntarthatóság ma már minden iparágban kiemelt téma, ez alól az AVEC sem kivétel. Az egyik legnagyobb azonosított probléma az ipar által használt csomagolás. Az AVEC különösen a csomagolási hulladék csökkentésére és az újrahasznosítható csomagolóanyagok használatára fókuszál, reagálva az EU szabályozásaira. A 2030-ra kitűzött cél, hogy a szállításhoz használt csomagolások 40%-a újrafelhasználható legyen és a csomagolások legalább 10%-a újrahasznosítható műanyagból készüljön.

A baromfiágazat másik nagy környezeti terhe a takarmány előállítása, amely jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár. Az AVEC több alternatívát vizsgál, mint például az élelmiszer hulladék vagy a rovarok felhasználása. Bár a rovarok takarmányként való felhasználása jelenleg még nem tűnik költséghatékony megoldásnak.

A szójatermelés szabályozása szintén kiemelt figyelmet kap, különös tekintettel az EU új erdőirtás elleni rendeletére, amely várhatóan 2025-től lép életbe. Az AVEC figyeli, hogy ez milyen hatással lesz a szójaárakra és az ellátásra, amely kulcsfontosságú takarmányösszetevő a baromfiiparban.

Kereskedelem: Ukrajna és a globális piacok kihívásai

A következő évek egyik legnagyobb kereskedelmi kérdése Ukrajna EU-hoz való csatlakozása, illetve a baromfihús-kereskedelem szabályozása. Az AVEC és tagjai támogatják Ukrajna polgárait, de fontosnak tartják, hogy az EU és Ukrajna közötti baromfihús-kereskedelem kiegyensúlyozott legyen. 2025 júniusában lejár az EU Ukrajnával kötött autonóm kereskedelmi intézkedések (ATM) megállapodása, ezért a két fél új tárgyalásokat kezd a társulási megállapodásról. Az AVEC célja, hogy az új megállapodás ne zavarja meg az EU baromfihús-piacát, és biztosítsa a fenntartható iparág fejlődését.

Az AVEC emellett további szabadkereskedelmi megállapodások megkötésére is törekszik, különösen olyan harmadik országokkal, mint Mexikó, Kanada, Chile és több ázsiai ország. A szövetség célja a technikai akadályok megszüntetése és az európai baromfihús számára új piacok elérése.

Kutatás és innováció: A jövő technológiai fejlesztései

Az AVEC elkötelezett a kutatás és az innováció mellett, ezért részt vesz a Horizon Europe által finanszírozott MOZART projektben, amely a robotika fejlesztésére és a mesterséges intelligencia használatára összpontosít az élelmiszerfeldolgozás területén. A MOZART projekt célja a mesterséges intelligencia alapú robottechnológia kifejlesztése puha tárgyak kezelésére, konkrét demonstrációs eszközökkel az élelmiszer-feldolgozó iparban.

A középpontban a soft robotika új generációjának megvalósítása áll, amely képes az ember mellett dolgozni és kiegészíteni a munkaerőt.

Célkitűzése az élelmiszerfeldolgozó ipar zöld átállásának támogatása a friss, törékeny élelmiszertermékek manipulálására szolgáló puha tapintású robotika kifejlesztésével.

Összegzés

Az AVEC 2024-es éves jelentése rámutat arra, hogy az európai baromfiipar milyen összetett kihívásokkal néz szembe a fenntarthatóság, az élelmiszerbiztonság és a kereskedelem területén. Továbbra is elkötelezetten dolgozik azon, hogy az európai fogyasztók számára biztonságos és fenntartható élelmiszereket biztosítson, miközben az iparág versenyképességét is megőrzi a nemzetközi piacokon. A kutatási projektek, az innováció és a nemzetközi együttműködés továbbra is kulcsfontosságú elemei az iparág fejlődésének, és az AVEC vezető szerepet vállal ezek előmozdításában.

agrotrend.hu / NAK / Oláh István

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés