Állattenyésztés

Az európai baromfiipar előtt álló kihívások, fenntarthatóság és élelmiszerbiztonság

A 2024.09.12.-14. között megtartott közgyűlés témája az európai baromfiipar előtt álló feladatok voltak, melyeket a fenntarthatóság, az élelmiszerbiztonság és a kereskedelem területén egyaránt meg kell oldania az iparágnak.

Forrás: pixabay.com

Élelmiszerbiztonság, fenntartható termelés, nemzetközi kereskedelem kihívásai és eredményei

Az Európai Baromfiipari Szövetség (AVEC) 2024-es jelentése betekintést nyújt a baromfiágazat előtt álló kihívásokba. A jelentés három fő területre fókuszál: élelmiszerbiztonság és minőség, fenntartható termelés, valamint a nemzetközi kereskedelem jövője.

Élelmiszerbiztonság és minőség: A legmagasabb szintű előírások fenntartása

Az AVEC élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-minőségi munkacsoportja (FSFQ) az élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartására törekszik. A csoport szorosan együttműködik az Európai Unió különböző szakértőivel, és közös céljuk a fogyasztók bizalmának megőrzése, valamint az, hogy az importált termékekre is ugyanazokat a szigorú előírásokat alkalmazzák, mint az európai termékekre.

A jelentés kiemeli, hogy a Salmonella és a Campylobacter továbbra is jelentős problémát jelentenek. A kémiai szennyező anyagok, például a MOSH és MOAH is kiemelt figyelmet kapnak, amelyek jelenléte az élelmiszerekben egyre több szabályozást eredményez az EU szintjén. Az AVEC aktívan dolgozik a megelőző intézkedéseken.

Fenntartható termelés: A környezetre gyakorolt hatás csökkentése

A fenntarthatóság ma már minden iparágban kiemelt téma, ez alól az AVEC sem kivétel. Az egyik legnagyobb azonosított probléma az ipar által használt csomagolás. Az AVEC különösen a csomagolási hulladék csökkentésére és az újrahasznosítható csomagolóanyagok használatára fókuszál, reagálva az EU szabályozásaira. A 2030-ra kitűzött cél, hogy a szállításhoz használt csomagolások 40%-a újrafelhasználható legyen és a csomagolások legalább 10%-a újrahasznosítható műanyagból készüljön.

A baromfiágazat másik nagy környezeti terhe a takarmány előállítása, amely jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár. Az AVEC több alternatívát vizsgál, mint például az élelmiszer hulladék vagy a rovarok felhasználása. Bár a rovarok takarmányként való felhasználása jelenleg még nem tűnik költséghatékony megoldásnak.

A szójatermelés szabályozása szintén kiemelt figyelmet kap, különös tekintettel az EU új erdőirtás elleni rendeletére, amely várhatóan 2025-től lép életbe. Az AVEC figyeli, hogy ez milyen hatással lesz a szójaárakra és az ellátásra, amely kulcsfontosságú takarmányösszetevő a baromfiiparban.

Kereskedelem: Ukrajna és a globális piacok kihívásai

A következő évek egyik legnagyobb kereskedelmi kérdése Ukrajna EU-hoz való csatlakozása, illetve a baromfihús-kereskedelem szabályozása. Az AVEC és tagjai támogatják Ukrajna polgárait, de fontosnak tartják, hogy az EU és Ukrajna közötti baromfihús-kereskedelem kiegyensúlyozott legyen. 2025 júniusában lejár az EU Ukrajnával kötött autonóm kereskedelmi intézkedések (ATM) megállapodása, ezért a két fél új tárgyalásokat kezd a társulási megállapodásról. Az AVEC célja, hogy az új megállapodás ne zavarja meg az EU baromfihús-piacát, és biztosítsa a fenntartható iparág fejlődését.

Az AVEC emellett további szabadkereskedelmi megállapodások megkötésére is törekszik, különösen olyan harmadik országokkal, mint Mexikó, Kanada, Chile és több ázsiai ország. A szövetség célja a technikai akadályok megszüntetése és az európai baromfihús számára új piacok elérése.

Kutatás és innováció: A jövő technológiai fejlesztései

Az AVEC elkötelezett a kutatás és az innováció mellett, ezért részt vesz a Horizon Europe által finanszírozott MOZART projektben, amely a robotika fejlesztésére és a mesterséges intelligencia használatára összpontosít az élelmiszerfeldolgozás területén. A MOZART projekt célja a mesterséges intelligencia alapú robottechnológia kifejlesztése puha tárgyak kezelésére, konkrét demonstrációs eszközökkel az élelmiszer-feldolgozó iparban.

A középpontban a soft robotika új generációjának megvalósítása áll, amely képes az ember mellett dolgozni és kiegészíteni a munkaerőt.

Célkitűzése az élelmiszerfeldolgozó ipar zöld átállásának támogatása a friss, törékeny élelmiszertermékek manipulálására szolgáló puha tapintású robotika kifejlesztésével.

Összegzés

Az AVEC 2024-es éves jelentése rámutat arra, hogy az európai baromfiipar milyen összetett kihívásokkal néz szembe a fenntarthatóság, az élelmiszerbiztonság és a kereskedelem területén. Továbbra is elkötelezetten dolgozik azon, hogy az európai fogyasztók számára biztonságos és fenntartható élelmiszereket biztosítson, miközben az iparág versenyképességét is megőrzi a nemzetközi piacokon. A kutatási projektek, az innováció és a nemzetközi együttműködés továbbra is kulcsfontosságú elemei az iparág fejlődésének, és az AVEC vezető szerepet vállal ezek előmozdításában.

agrotrend.hu / NAK / Oláh István

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés