Állattenyésztés

Az első önálló állattenyésztési tanszéket 150 éve alapították

Létrehozva:

|

Az 1873-as év mérföldkövet jelentett az állatorvoslás oktatásában, és fordulópont volt a magyar állattenyésztés és az állategészségügy történetében is – hangzott el Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesének az első önálló állattenyésztési tanszék alapításának 150 éves évfordulója alkalmából mondott köszöntőjében.

Farkas Sándor az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett jubileumi ülésen emlékeztetett, hogy míg kezdetben az állatorvoslás homlokterében a hadászati szempontból kiemelt jelentőségű lóállomány egészségvédelme állt, addig később a súlypont áttevődött az állattenyésztésre Ebben jelentős szerepe volt Trefort Ágostonnak, aki létrehozta az első önálló állattenyésztési tanszéket, melynek első vezetője Tormay Béla volt. Az elmúlt másfél évszázad sok változást hozott az állattenyésztési tanszék életében: az innováció, a kutatási eredmények hozzájárultak az állattenyésztés és az állategészségügy közös fejlődéséhez.

Fotó: AM/Vermes Tibor

Ami azonban nem változott, az a 150 évvel ezelőtt megfogalmazott világos és egyértelmű alapelv: sikeres tenyésztési és termelési tevékenységet végezni kizárólag egészséges állatokkal lehet. Éppen ezért az állatorvosi tudás, a folyamatos tudományos kutatás nagyban hozzájárul az agrárium, és így a magyar gazdaság teljesítményéhez és az egyre nagyobb jelentőségű élelmiszer-biztonsághoz – fogalmazott a miniszterhelyettes. Előadásában említést tett az állatállományt veszélyeztető állatbetegségekről – a madárinfluenzáról, az afrikai sertéspestisről, a szarvasmarha gümőkorról – amelyek kivédésében igen jelentős szerep hárul az állatorvosokra. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi eredménye, hogy a magyar házisertés-állományt sikerült megvédeni az afrikai sertéspestis betegségtől, ami gazdasági hasznot, exportlehetőséget is jelent Magyarország számára.

Farkas Sándor kiemelte: az élelmiszerbiztonsági szabályozások, a folyamatos ellenőrzések biztosítják, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára és a nemzetközi piacokra. Ez a kormány számára is kiemelt jelentőségű feladat, ezért az új Közös Agrárpolitika keretében az agrárium szereplőinek adható támogatások egy része kifejezetten az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók elleni küzdelemre fordítható majd, amely egyúttal az állatorvosok munkáját is segíti.

(Nyitókép: AM/Vermes Tibor)

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook