Állattenyésztés

Gazdálkodás

A felét sem esszük meg a hazai pulykának

Tizenhat éve még az USA és Izrael mögött álltunk az éves fogyasztásban, azóta feleannyit eszünk a szárnyasból. Az amerikai hálaadás napján elevenítsük fel, milyen a hazai pulykafogyasztás!

„65-70.000 tonna pulykaterméket állítanak elő évente Magyarországon, ez a hazai lakossági ellátási igényeket kielégítő 30-35 ezer tonnás szükségletet bőségesen fedezi, jelentős exportra is képesek vagyunk és sajnos az import termékekkel is számolhatunk” – mondta el a Store Insidernek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója. Hozzátette, komoly törést jelentett a Covid járvány és a HORECA szektor átmeneti leállása, mivel a felhasználás jelentős részét itthon és külföldön is az éttermi fogyasztás teszi ki.

A hazai pulykafogyasztás mintegy 3-3,5 kg évente, ezzel a baromfihúsok rangsorában a 2-3. helyen áll. A legnépszerűbb baromfi nem meglepő módon a csirkehús, ezt fej fej mellett a kacsa és a pulyka követi. „Érdekesség, hogy hazánkban a csúcsidőszakban, azaz 2004-ben még 7-7,5 kg/fő/év volt a fogyasztás, ezzel világszinten is dobogós helyen voltunk az Amerikai Egyesült Államok és Izrael mögött” – tette hozzá a BTT igazgatója.

Fotó: wikimedia

Túlélni a válsághelyzetet

A kérdésre, hányan foglalkoznak a pulykával ma Magyarországon, Csorbai Attila elmondta, klasszikus értelemben vett tenyésztéssel, azaz szülőpártartással és keltetéssel 5-6 cég foglalkozik. A termelésben 120-130 vállalkozás vagy magánszemély vesz részt és egyre kevesebben foglalkoznak vágással és feldolgozással, mindössze 6-7 ilyen cég van ma az országban. 

A hazai előállítás azonban még így is bőven fedezi a szükségleteket és bőven jut importra a magyar pulykából. 2022-ben nagyjából 7,5-8,5 millió élőpulykát állítanak elő, ebből a hazai vágás mintegy 90.000 tonna élősúlyú élőállatot dolgoz fel, amiből 65-70.000 tonna pulykatermék keletkezik – míg az itthoni szükséglet nem több 35 ezer tonnánál.

A baromfitartás minden szektorát, így a pulykaágazatot is jelentős költségnövekedések jellemzik: megduplázódott a takarmányok ára, az energiaköltségek megsokszorozódtak, így kétszeresére nőttek a termékelőállítás költségei és jelentősen emelkedtek a feldolgozási költségek is. „Ennek túlélése a legnagyobb ágazati kihívás. Ezt követően beszélhetünk csak olyan célokról, mint a pulyka termékpálya hatékony termelési környezetének kialakítása, vagy a pulykahús kedvező élettani hatásainak bemutatásán keresztül a fogyasztásösztönző kampányok megalkotása” – érzékeltette a nehézségeket Csorbai Attila.

Hamis marhahús

A pulykahús különlegessége, hogy rendelkezik vörös húsrészekkel, mint például a combok – ezeket akár „hamis marhahúsként” is használhatjuk. Ugyanakkor a melle fehér hús, még a csirkemellnél is lényegesen alacsonyabb zsírtartalommal, azaz mindenfajta egészséges életmódhoz vagy diétához rendkívül jól illeszthető. Fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, így sportolóknak, fogyókúrázóknak is ajánlott.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés