Gazdálkodás

A tormatermesztők ismét sikeres évet tudhatnak maguk mögött

Az előző években méltatlanul alacsony volt a torma felvásárlási ára, de az idei év változást hozott, ugyanis a korábbiakhoz képest jobb áron tudták értékesíteni a gazdálkodók. Mint minden mezőgazdasági termék esetében érdemes az öt éves átlagot figyelembe venni – ez igaz a tormára is, amit most igen magas áron, 800 forintért vásárolják fel a termelőktől. Egyetlen kilogramm torma előállítása attól függ, hogy milyen háttérrel rendelkeznek a termelők, akik – ha a saját munkájukat és a gépek amortizációját nem számolják ebbe bele –, akkor a jelenlegi helyzettel elégedettek lehetnek.

A meghatározó növényeknek évszázadok alatt kialakult a termőkörzete: a szilváé Szabolcs-Szatmár-Bereg, a szójáé Baranya és térsége, a fűszerpaprikáé és az őszibarackéa Dél-Alföld. A torma esetében a hajdúsági Bagamér az egyik meghatározó település, amit így is tart számon a szakma. Ez ott több, mint egy növény: a kiszámítható jövőképet jelenti, ezért nagyon fontos a termelőknek az ágazat biztonsága.

Idén nagyon kedvező az ár, ilyen az elmúlt években sem volt. A torma, legyen az első-, másod-, vagy harmadosztályú, egységesen 800 forint a felvásárlási ára. A kereskedők szembesültek azzal, hogy a torma mennyisége a piacok kiszolgálására nem lesz elegendő, ezért mindent bevetnek annak érdekében, hogy a saját telepükön az adott mennyiség jelentkezzen. A kereskedők próbálják elhalászni a másiktól az árút, a termelőknek akár még ennél is többet kínálnak, csak azért, hogy hozzájuk vigyék. A kereskedőknek ugyanis nagyon fontos, hogy a külföldi piacokon stabilitást tudjanakképviselni, mert próbálják ezt az árút korábban lekötni egy kinti üzemmel és a biztos beszállításért mindent elkövetnek.

Pontosan két évvel ezelőtt minden várakozást felülmúlt a tormatermés. Kevesebb területen többet és jobb minőségűt takarítottak be a gazdák, mint egy évvel azelőtt. A pusztító aszály idején még úgy tűnt, hogy katasztrófa közelít, ám a gazdák kitartóan öntözték a földeket és a szeptemberi eső is sokat segített. Így végül akik a torma mellett tették le a voksukat – a kukorica és a napraforgó helyett -, azok a gazdák rekord magas áron tudták értékesíteni a termést.

Sokan gondolták azt, hogy felhagynak vele és más kecsegtető növénnyel próbálkoznak. Ez nem sikerült, de aki kitartott a tormánál, annak kiváló, soha nem látott magas áron vettékát a terményét.

Az európai termés felét Magyarországon takarítják be, azon belül is a Hajdúságban. A magyar torma hazája Bagamér, Vámospércs, Létavértes, Kokad, Újléta és Álmosd térsége. Az elmúlt években nem változott a torma termőterülete: 1259 hektárra érkezett be területalapú támogatásra kérelem, de sokan nem adnak be ilyen kérelmet, ezért az 1400 hektár valójában a reális, amelynek 98 százaléka a Hajdúságban található. Hosszabb távon megállt a fejlődés lendülete, de tíz év átlagát nézve ez az 1400 hektár a reális, mivel mindent az időjárás és a piaci viszonyok befolyásolnak.

Gergely János, a Hungarotorma Kft. ügyvezető igazgatója szerint az áremelkedés mögött elsősorban a külföldi feldolgozók készleteinek csökkenése áll. Tíz százalékos terméskiesés tapasztalható az érdekeltségükbe tartozó termőterületeken az előző évhez viszonyítva. A tavalyi év betakarítása után volt olyan nagy cég, amelyiknek éppen csak hogy jutott elegendő nyersanyag, így most azért is van jelentősebb érdeklődés a torma iránt, hogy elkerüljék a cégek ezt a helyzetet.

A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban termelt tormát 80-90%-ban exportáljuk, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően friss, lédig formában.

A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el. A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban termett tormát. Ezt, a tipikusan hazánkra jellemző ültetési technológiát csak ott lehet megvalósítani, ahol a klimatikus adottságok és a talajviszonyok egyaránt adottak.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés