Fenntarthatóság

Segítsünk a békáknak! Meghálálják

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre – a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentésére.

A MME arra ösztönzi, hogy otthonunkban is segítsünk a békáknak, ha véletlenül bajba kerülnének. Tekintettel a hazai lakóépületekre, ahol mintegy 2,3 millió családi ház található, könnyen előfordulhat, hogy rövid idő alatt országosan jelentős számú békát menthetünk meg, alig egy-két perc alatt.

A településeken gyakran előforduló zöld és barna varangyak, barna ásóbékák, valamint helyenként a bajszos- vagy barnabékák, beleértve az erdei, mocsári és gyepi békákat is, könnyen csapdába eshetnek vízóraaknákban vagy pincékben. Sajnos, ezek a kétéltűek nem tudnak részt venni a szaporodásban, mivel a szárazföldön töltött életük nagy részében vízre van szükségük a peterakáshoz és az ebihalak fejlődéséhez, mely akár két hónapot is igénybe vehet. Ezáltal az állatok pusztulása nem csupán önmagában probléma, hanem további következményekkel is járhat.

Forrás: pixabay.com

Hogy miért baj ez? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Szerencsére a bajba jutott békákon könnyen tudunk segíteni. Egyszerűen kiemelhetjük őket a vízóraaknákból vagy pincékből, és szabadon engedhetjük őket a kertben. Fontos havonta ellenőrizni ezeket a „békacsapdákat” márciustól szeptemberig. Ha további segítséget szeretnénk nyújtani vagy csak gyönyörködni szeretnénk a békákban, könnyen készíthetünk peterakóhelyet vagy békagarázsokat a kertben, hogy nekik is biztosított legyen a menedék.

Aki nem biztos abban, milyen békafajjal találkozott, használhatja az MME ingyenesen letölthető Kétéltű- és hüllőhatározó okostelefonos applikációját.

agrotrend / heol

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook