Hírek

Az Év Agrárembere döntősei: bemutatjuk Sabján Krisztiánt

Közeledik az Év Agrárembere Díj utolsó szakasza: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. A szavazás tovább folytatódik a közönségdíjért és hamarosan kiderül, kik lesznek a kategóriagyőztesek. Bemutatjuk a jelölteket: ismerjék meg a Fiatal gazda kategória döntősét, Sabján Krisztiánt!

Létrehozva:

|


Sabján Krisztián agrármérnök aktivitása nem áll meg a klasszikus szántóföldi növénytermesztésnél: energiaültetvényt telepít, vidéket fejleszt, emellett egy Lenti melletti kis község, Iklódbördőce társadalmi megbízatású polgármestere. Egy igazi idealista, aki véghez is viszi, amit eltervezett.

A gazdasági agrármérnök több mint 10 éve gazdálkodik a zalai agyagon közel 100 hektáron. ő szervezte 2007-ben az országban az egyik első nagy területű fűz energiaültetvény létrehozását, majd 2009-ben 15 hektárnyit telepített saját részre. 2012-ben vásárolt bivalyokat, akkor csak azért, hogy megmentse őket, mára viszont egy csinos kis tenyészet lett belőle. Idén nyáron fejeződött be egy agroturisztikai beruházása, melynek központja egy kizárólag megújuló energiával működő gerendaház kemencével, aszalóval, levendulakerttel Zala Zöld Szívében.

A szántóföldi növénytermesztés mellett 2006-tól egy szeretnivaló 307 fős falucska, Iklódbördőce társadalmi megbízatású polgármestere. A vidék- és közösségépítés a mindennapjai részévé vált, a segítségnyújtás és a problémamegoldás élete velejárója lett. Büszke arra, hogy Iklódbördőce Humanitárius Település címet nyert, ami a Vöröskereszt elismerése és kevés közösség kiváltsága. Sabján Krisztián saját bevallása szerint mindezeket nem tudná felesége és szülei segítsége nélkül folytatni. Ez az erős hátország szükséges a fiatal gazdáknak is, hogy új erővel tölthessék fel a magyar mezőgazdaságot.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook