Hírek

Tulipánkert és kukorica-labirintus – egy családi gazdálkodás ékkövei

Tóth Diána és családja nem elégszik meg a hagyományos szántóföldi gazdálkodással, egyedülálló agroturisztikai programokat is kínálnak birtokukon a természetszeretőknek.

Abádszalók mellett 4 km-re, a Tisza-tó környékén található a Tóth család birtoka, ahol tulipános kertet és mára országos ismertségre szert tett kukorica-labirintust is kialakítottak. Agroturisztikai programjaik évről-évre egyre növekvő számú látogatót vonzanak.

A család 1500 hektáron folytat hagyományos szántóföldi gazdálkodást, klasszikus vetésforgóval.

Az év során búzát, árpát, napraforgót, illetve kukoricát vetnek, de dinnyével, sőt tulipánokkal is foglalkoznak – sorolta az agrotrend.hu megkeresésére Tóth Dia, gazdálkodó.

Fotó: Farmerlánya Facebook-oldala

A családi gazdálkodás számára is nehézségeket okozott a tavalyi, rendkívüli aszály. „A túlélésre koncentrálunk – mondta kérdésünkre Tóth Dia.

„2022-ben elmaradt például a kukorica-labirintus program is, mivel nem nőtt meg akkorára a kukorica, hogy érdemes lett volna kialakítani. Az idei év biztatóbb – tette hozzá -, bár több csapadékot kapott a föld a tavalyinál, az eddigiek alapján úgy látszik, nem hozzák a növények az elvárható termésmennyiséget. A szakember szerint ez az aszály utóhatásának tudható be”.

 

Agroturizmus – az új üzletág

A család célja a vidéki élet, a falusi turizmus, valamint a fenntartható gazdálkodás és a mezőgazdaság együttes megvalósítása és széles körű népszerűsítése.

Ahogy Tóth Dia hangsúlyozta, „ezt szem előtt tartva alakítottak ki olyan látnivalókat a birtokukon, ahol testközelből ismerkedhetnek meg az emberek a természet, a gazdálkodás és általánosságban a vidéki élet szépségeivel”.

Fotó: Farmerlánya Facebook-oldala

Az agroturizmus tavasszal, áprilisban indul, amikor a Tulipgardenbe várják a látogatókat.

Itt nemcsak szemlélni, hanem szedni is lehet a sokféle, különleges virágokat, de a helyi gasztronómia és a családi programok sem hiányoznak a palettáról.

A környező települések lakosai, iskolásai mellett a Tisza-tóhoz érkező turisták is szép számmal érkeznek a különleges tulipánkertbe.

Fotó: Farmerlánya Facebook-oldala

„Július közepétől várja a kalandvágyókat a kukorica-labirintus, melyet egy 5 hektáros kukoricatáblában alakítottak ki „ – mondta Tóth Dia.

A labirintus nemcsak egy kellemes, 4,5 kilométeres sétát ígér a vendégeknek, hanem selfi pontok és kukoricakvíz is a várja őket. 15 táblát helyeztek el ugyanis az útvonalon, mindegyiken kukoricával kapcsolatos kérdések találhatók.

Fotó: Farmerlánya Facebook-oldala

„A kijáratnál pedig meglepetés ajándékokkal kedveskedünk, ahol egyúttal kiderül, helyes válaszokat adtak-e a vendégek a kérdésekre. Fontosnak tartjuk ugyanis – tette hozzá -, hogy ne csak élményeket, hanem ismeretet is átadjunk a természetről a látogatóknak”.

Fotó: Farmerlánya Facebook-oldala

A kukorica-labirintus augusztus 4-5-én kiegészül egy Tengeri Piknik elnevezésű programmal, melyre több, országos hírű zenekart is meghívtak.

A Tisza-tó első családi kalandfesztiválja a’20-as évek swing hangulatát idézi majd, hiszen a szabadtéri koncerteken fellép többek között Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Kozma Orsi és zenekara,  Swing a la Django, illetve Kiss V. Balázs is.

A hétvégén felvonulnak a helyi termelők is, a vendégek elé tárva a kézműves termékeiket: borokat, kézműves söröket és hamburgereket.

Fotó: Farmerlánya Facebook-oldala

„Az országban egyedülállóan élménytraktorozásra is benevezhetnek a hozzánk érkező vendégek – tette hozzá Tóth Dia. Nem minden nap vezethetünk ugyanis egy 280 lóerős traktort, végezhetünk talajmunkát, tárcsázást vagy éppen szántást” – mondta.

Mint az agrotrend.hu megtudta, naponta átlagosan 300 fő látogat el az agroélményeket kínáló programokra, főként nyaralók, csoportos kirándulók, de a környékbeli települések lakói számára is közkedvelté vált a hely.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés