Keresés
Close this search box.

Hírek

A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

A lovas táborokra is figyelmet fordítottak a másfél hónapja zajló nyári szezonális ellenőrzéseken a szakemberek. Az országos szintű szemle során 41 lovas létesítményben több mint hétszáz ló tartásának ellenőrzésére került sor. Bár a vizsgálatok során az állategészségügyi és állatvédelmi szempontok voltak a középpontban, de a táborokban biztosított étkeztetést is ellenőrizték a felügyelők.

A szakértők általános tapasztalata, hogy a lovak tartása állatvédelmi szempontból alapvetően megfelelt az előírásoknak. A 41 létesítményből 13 helyen ugyanakkor előfordultak kisebb hibák, melyek jellemzően adminisztrációs, állategészségügyi, valamint nyomonkövetési hiányosságok voltak, írta a Nébih.

 

A feltárt hibákról elmondható, hogy a lovak kötelező vérvizsgálati eredményének hiánya 6 esetben fordult elő. Egy tábor üzemeltetője elmulasztotta bejelenteni lovas szolgáltató tevékenységét a hatóságnak. Emellett két esetben fordult elő a lovak azonosítatlansága, az ellenőrök egy létesítményben állapították meg lóútlevél hiányát, valamint az állatok tartásának FELIR-TIR rendszerbe történő bejelentésének elmaradását. 

A felfedett hibák szankciókat vontak maguk után, ezért a hatóság szakemberei valamennyi esetben határidőhöz kötött pótlásra szólították fel az üzemeltetőket, egy helyen forgalmi korlátozást is elrendeltek a hiányosságok felszámolásáig.

A lótartás állategészségügyi és állatvédelmi előírásai mellett a szakemberek a táborokban történő étkeztetést is ellenőrizték. A vizsgált lovas táborok többségében az étkezésről a táborozók maguk gondoskodtak. Mindössze 3 táborban biztosították az üzemeltetők az étkezést a résztvevők számára. Ezeken a helyszíneken a szakemberek nem tártak fel hibát vagy hiányosságot. 

Mit ellenőriztek a szakemberek?

Például, hogy
– a lovak jelöltek, lóútlevéllel ellátottak,
– az előírt állategészségügyi oltásokkal, vérvétel eredményekkel rendelkeznek,
– állatvédelmi szempontból a tartásuk megfelelő-e, rendelkeznek-e elég férőhellyel,
– a lovak etetése, itatása és almozása megfelelően biztosítható,
– a takarmány és az ivóvíz folyamatosan hozzáférhető,
– a trágyát a lovak által használt területről rendszeresen összegyűjtik.

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés