Hírek

Az egyik vadász 9 éves fia lőhette ki a svájci farkast

A gyermek édesapját, N. Györgyöt természetkárosítással, kiskorú veszélyeztetésével, lőfegyverrel visszaéléssel és nagyobb kárt okozó rongálással gyanúsítják, amiért kettőtől akár tizenkét évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Mint ismeretes nagy érdeklődés övezte annak a farkasnak a történetét, amely Svájcból elvándorolva Magyarországon pusztult el, írja az Infostart. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat útját sokan követték, és óriási felháborodáshoz, valamint rendőrségi nyomozáshoz vezetett az, amikor kiderült, hogy egy ismeretlen tettes lőfegyverrel kilőtte a farkast Magyarországon.

Az ügyben a rendőrség csütörtökön közölt arról információkat, hogy elfogott két szabolcsi férfit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus másodikán hajnalban. Őket természetkárosítással, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A nyomozás adatairól közvetlenül a letartóztatások után beszámoló rendőrség közölte: a gyanú szerint a farkast 2023. április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között egy hivatásos vadász is megtalálható volt. Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, majd azt a Hernád folyóba dobták.

Fotó: Facebook

Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője később az InfoRádióban elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak egyike, egy férfi április 1-jén délután a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta egy másik emberre, aki szintén gyanúsított az ügyben, hogy elvigye vadászni. Ehhez a férfi a fiának adta használatra a saját, engedéllyel tartott lőfegyverét. Kicsivel később a gyermek lelőtte a fokozottan védett, 250 ezer forint eszmei értékű szürke farkast.

„Ezt követően a farkas tetemét a fiú apjának terepjárójára tették, majd a gyermek édesapja levágta a farkas nyakából a jeladót és a Hernád folyóba dobta. A Nemzeti Nyomozóiroda két férfit hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben. A gyermek apját természetkárosítás, kiskorú veszélyeztetése és lőfegyverrel való visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével gyanúsítja. Utóbbi a jeladó tönkretételéhez kapcsolódik, hiszen az egy 4000 eurós szerkezet volt. A másik férfit a nyomozóhatóság természetkárosítás és kiskorú veszélyeztetése bűntettével gyanúsítja. Mindketten őrizetben vannak. A rendőrségi kezdeményezés nyomán az ügyészség megtette a két férfi letartóztatására az indítványt; a nem nyilvános bírósági ülés pénteken lesz, így a letartóztatás tárgyában akkor várható döntés” – mondta Barkó Tamás.

A büntetési tételek:

  • természetkárosítás: 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett
  • kiskorú veszélyeztetése: 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető
  • lőfegyverrel való visszaélés: 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés róható ki
  • nagyobb kárt okozó rongálás: 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A fenti esetben több is szóba jöhet ezek közül a két férfinél – ha ez marad a továbbiakban is a vád tárgya, akkor halmazati büntetést szabnak ki, emelt büntetési tételekkel. „Az egyik terhelt esetében 7 év a középmérték, a másikuk estében 4 év 3 hónap” – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője, megjegyezve, hogy a fiú csak 9 éves, az életkora kizárja a büntethetőségét.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés