Keresés
Close this search box.

profimagazin

Technika

Drón nélkül értelmezhetetlen a precí­ziós gazdálkodás!

Török Gyula, ABZ Drone Kft. ügyvezető igazgatója úgy jellemzi magát, ő tipikusan az az agrárember, akinek nem agrár végzettsége van… Édesanyja révén került közel az agráriumhoz, s mára hazánk vezető mezőgazdasági tanácsadó vállalkozását építették fel. De nincs megállás, hiszen Gyula kőbe vésett véleménye, hogy drón nélkül a precíziós gazdálkodás értelmezhetetlen! Épp ezért hozták létre az ABZ Drone Kft.-t, mely úttörőként az új technológia bevezetését tűzte ki célul maga elé. Az ügyvezető víziója, hogy 2025-ben már annyi drónnak kell kint lennie a magyar agráriumban, ahány agrárvállalkozás van.

Török Gyula, az ABZ Drone ügyvezetője

– MIT TUDHATUNK MEG TÖRÖK GYULA, AZ ABZ DRONE KFT. ÜGYVEZETŐJÉNEK MÚLTJÁRÓL, TANULMÁNYAIRÓL ÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL?

– Tipikusan az az agrárember vagyok, akinek nem agrár végzettsége van. A BGF-en nemzetközi gazdálkodást végeztem és onnan kanyarodtam az agrárium területére. Édesanyám vezette a Békés Megyei Agrárkamarát tizenkilenc évig és ezáltal ismerhettem meg az agrár területet, ami szinte azonnal meg is tetszett és ekkor döntöttem el, hogy szeretnék a gazdálkodókkal foglalkozni. Először mezőgazdasági könyvelést végeztünk, majd mezőgazdasági pályázatírást, végül tanácsadást és szaktanácsadást, amiből létrejött Magyarország vezető mezőgazdasági tanácsadó vállalkozása, az Agrárközösség Kft.

Drónnal permetezni? Igen! from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

– A CSALÁDI GAZDASÁGBAN, ILLETVE A VÁLLALKOZÁSAI SORÁN A TAPASZTALATAIT HOGYAN SIKERÜLT BEÉPÍTENI A TEVÉKENYSÉGEIBE?

– Azt gondolom, hogy nekem ezt teljesen az élet hozta. A BGF-en a nemzetközi gazdálkodást is azzal a felkiáltással hagytam ott, hogy szeretnék vállalkozni. Megvoltak a célok, az ambíciók és elkezdtem különböző pénzügyi tréningeken, értékesítési és tanácsadói képzéseken részt venni. Ezekből alakult ki, hogy szeretnék egy olyan tanácsadói vállalkozást, ahol segítjük a vállalkozókat abban, hogy saját tevékenységükben hogyan legyenek sikeresek. Ekkor jutott tudomásomra 2008-2009 táján, hogy a ma – gyar gazdák nagyon sikeresek voltak a termelésben, de nagyon kevés információjuk volt arról hogyan kell egy vállalkozást jól vezetni, hogyan kell kihasználniuk a pénzügyi és pályázati lehetőségeiket. Elkezdtünk tárgyalni a gazdákkal és megláttuk, hogy hiányzik a szakmai könyvelés, hiányzik egy jó adótanácsadó, hiányzik egy jó pénzügyi tanácsadó, hiányzik a cégek mögül a pályázati szakember és ezáltal nagyon nehezen tudnak fejlődni. Ezekből kiindulva kívántunk egy olyan vállalkozást létrehozni, ami jól jövedelmező, de szempont volt, hogy a piacnak sokkal többet adjon a cég, mint amennyit mi keresünk. Így hát létrejött az Agrárközösség.

– TEVÉKENYSÉGÜK MEGALAPOZOTT INDULÁSÁT KÖVETŐEN A SZÁMOK IS HATÁROZOTTAN MEGMUTATTÁK, HOGY A MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOK FELLENDÜLÉSNEK INDULTAK?

– Nagyon sok ilyen sikertörténet van. De azt ki lehet jelenteni, hogy az egész Agrárközösség úgy épült fel, hogy nekünk minden évben az árbevételünk legalább hússzorosa jelent meg az ügyfeleinknél támogatás formájában. Vannak ebben sokkal kimagaslóbb évek is, ha egy AKG ciklust beleveszek, de voltak olyan kis gazdaságok is, akik 2-3 millió forintos támogatással indultak, és kéthárom éves távlatban egy sikeres, több száz állatlétszámos vagy több száz hektáros gazdaságot építettek a segítségünkkel. Pontosan azért, mert rendbe raktuk a könyvelésüket, kinyitottuk a hitel lehetőségeket és a pályázati forrást is elérhetővé tettük számukra. Rengeteg történetet tudok felhozni a pici induló gazdaságokból, akikből mára már nagy termelők lettek az elmúlt tizenhárom évben, amióta mi ezzel foglalkozunk.

– RENGETEG SEGÍTSÉGET NYÚJTOTTAK A GAZDATÁRSADALOMNAK EZ NEM KÉTSÉG, DE MI ÚJSÁG A FOLYAMATOS INNOVÁCIÓVAL ÉS MAGÁNAK A DRÓN TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉVEL?

– Nagyjából négy-öt éve hallottam, hogy drónnal permeteznek és akkor azt mondtam, hogy mi leszünk az elsők ebben az országban, akik ezt a szolgáltatást vállalni fogják. Az Agrárközösség keretein belül vásároltunk egy drónt, aztán elkezdtünk volna vele kísérletezni, amikor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy Magyarországon nem volt meg a megfelelő szakember háttér ezekhez a drónokhoz, ezért ki kellett járni azt az utat, hogyan fogjuk javítani a gépet, meg kellett találnunk a betanításiés képzési folyamatot. El kellett kezdeni a hatósági egyeztetéseket, hogyan lehet egyáltalán azt a technológiát használni, milyen szabályozásai vannak, milyen körülmények között lehet egyáltalán használni… Részt vettük számos nemzetközi képzésen, Hollandiában, Németországban, Franciaországban. Körbejártuk Európát és amikor már profi szinten ismertük és használtuk a technológiát, akkor döntöttünk úgy, hogy elindítunk egy új vállalkozását, amely fő tevékenysége már a drón technológia. Így jött létre az ABZ Drone. Most már mi magunk látjuk el a szervizelést, a képzéseket, a forgalmazást és saját eszközök gyártásába is belekezdtünk.

– ÓRIÁSI UTAT JÁRTAK BE ÉS A GAZDÁK IS SZÁMTALAN TAPASZTALATTAL GAZDAGODTAK AZ ÖNÖK SEGÍTSÉGÉVEL. MIK A VISSZAJELZÉSEK A TERMÉKEIKKEL KAPCSOLATBAN?

– Az Agrárközösségről ki lehet jelenteni, hogy a legismertebb agrár tanácsadó cég vagyunk és aktívan 1300-1500 gazdálkodót kezelünk. Az érdeklődés óriási, bár eleinte nem volt könnyí» megszólítani a gazdákat. Szerencsére évről évre jobb a statisztikánk és egyre többen kerülnek velünk kapcsolatba. Az ABZ Drone nagyon friss cég, egy 2020 februárjában elindult vállalkozásról beszélünk. Azt már elértük, hogy a magyar agrárvállalkozók körében ismert az, hogy mi vagyunk és drónokkal foglalkozunk. Még közel nem olyan az ismertség, mint az Agrárközösség esetében, de azt ki lehet jelenteni, hogy aki komolyan gondolja a drónozást és azt szeretné, hogy integráljuk a technológiát a gazdaságba, összekapcsoljuk a földi gépekkel és szoftverekkel, kihasználjuk ezen eszközök és szoftverek maximális kapacitását, akkor azok az emberek kizárólag velünk szeretnének kapcsolatba lenni. Részt veszünk az összes nagy kiállításon és rendezvényen és minden nagyképí»ség nélkül állítom, hogy az agrárdrónozáshoz mi értünk Magyarországon a legjobban.

– A TEVÉKENYSÉGÜK EBBEN A VÁLLALKOZÁSBAN IS RENDKÍVÜL ÖSSZETETT. A GAZDÁK SZÁMÁRA SZOLGÁLTATNAK HELYSZÍNI SZAKTANÁCSADÁST A TECHNOLÓGIA MEGRENDELÉSE ELŐTT?

– Nekünk ez az ideális. Én mindenkit lebeszélek arról, hogy online megrendeljen egy drónt, mert ez nem az a termék, ami nem igényel szakértelmet, betanítást és tanácsadást. Ez egy technológia, amit el kell sajátítani. Nagyon sok jogszabályi kötelezettség is van. Külön kell vizsgálnunk azt, hogy mi a növényvédő szer kijuttatásra vonatkozó jogszabály és mi az, ami a légtérhasználatra vonatkozó jogszabály. Utóbbi pedig európai egységes szabályozás, ami nagyon szigorúan szabályozza a drónok repülését. Tehát hiába felelünk meg annak — majd, ha megjön a jogszabály —, hogy a permetező drónnal lehet legálisan permetezni, akkor még mindig ott az a tényező, hogy a légtérben 25 kg fölötti drónnal kívánjuk használni a légteret, aminek a szabályozásához kell egy egyedi mí»veleti engedélyt igényelnie a gazdálkodónak, amiből Magyarországon jelenleg nulla darab van kiadva, sőt, Európa szinten kettő! Éppen ezért januártól megkezdjük a hivatalos légtérügyintézést és a speciális mí»veleti kategóriák ügyintézését. Ez egy légi jármí», amit körültekintően kell alkalmazni! Éppen ezért, ha egy partner végig ülte velünk a 60-80 órás képzést és a megelőző tárgyalásokat, mi akkor is kimegyünk hozzá és a legelső bekapcsolástól a legelső repülés végéig ott vagyunk vele és fogjuk a kezét.

– A DRÓNOK TEKINTETÉBEN LÉTEZIK-E BÁRMILYEN JOGOSÍTVÁNY. ESETLEG TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS A HASZNÁLATUKAT ILLETŐEN?

– Egyértelmí»en igen. Azonban a 25 kg alatti jármí»vekkel A1, A3 kategóriában ma is lehet repülni. Aki eljön hozzánk képzésre, az ezekkel a vizsgákkal tud távozni tőlünk, illetve a Közlekedési Alkalmasság Vizsgaközpontnál is tud tenni A2 kategóriában vizsgát, melyre szintén felkészítjük, ami 2,5 kg-ig engedélyezi azt is, hogy lakott területekhez vagy főutakhoz közel tudjon repülni. A 25 kg feletti drónok repüléséhez pedig már az említett speciális mí»veleti engedélyek szükségesek.

– ELKÉPESZTŐ INNOVÁCIÓT HOZTAK BE MAGYARORSZÁGRA, AMIT AZ ABZ DRONE RENDKÍVÜL EGYEDI MÓDON KÉPVISEL. MIK A TERVEIK A BŐVÍTÉST ILLETŐEN?

– Azt szeretnénk, hogy a lehető legtöbb emberhez be tudjuk illeszteni az agráriumban a technológiát. Egyértelmí»en az a fontos, hogy az agrárvállalkozók életében úgy legyenek jelen a kis monitoring drónok, a szoftverek, a nagy permetező drónok, a földi gépek és mí»hold képek, hogy azt összhangban, egy technológiaként tudják használni, mellyel egy új szintre emelhetik a gazdaságukat. Jelenleg is arra törekszünk, hogy ehhez minden olyan hátteret megteremtsünk, aminek eredményeképpen a drón technológiát kompletten be tudjuk integrálni egy gazdaság életébe. Nekünk nem az a siker, hogy valaki elvisz egy gépet, hanem az, hogy felhív és elmondja, hogy egy megvásárolt géppel már 300 hektáron túl van… Vagy éppen az, hogy egy Yuneec géppel, egy multispektrális felméréssel és egy földi géppel megcsinálta azt a differenciált ki juttatást, amit nálunk elméletben hallott. Vagy amikor azt mondjuk, hogy elegendő egy foltkezelést megcsinálni gyomosodás esetében és nem kell 100 hektárt lekezelni, hanem elég csak azt a 15 hektárt lefújni, ahol a gyomosodás elindult.

– KIJELENTHETŐ, HOGY A MAGYAR AGRÁRIUM JÖVŐJE IS A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁSBAN REJLIK, AMIHEZ EZEK A TERMÉKEK SZINTE MÁR ELENGEDHETETLENEK?

– Maximálisan azt gondolom, hogy drón nélkül a precíziós gazdálkodás értelmezhetetlen. De érdekes, mert a magyar gazdatársadalom még mindig ott tart, hogy a permetező drónok iránt van nagyobb érdeklődés, miközben ott egy picit ködös a jogszabály és sokkal nagyobb tudást igényel, miközben a kisebb gépek alapozzák meg a permeteződrónokat is és azok kompatibilisek is a mostani földi technológiájukkal. Bízom abban, hogy egy olyan szemléletformálást sikerül átvinni, ahol minden gazdaságban egy kis drónnal rendelkeznek. Nekem az a vízióm, hogy 2025-ben annyi drónnak kell kint lennie a magyar agráriumban, mint ahány agrár vállalkozás van. Lehet, hogy valakinél három lesz, valakinél meg nulla, de átlagban el kell érjük ezt a számot és hála Istennek az Agrárminisztérium elképzelései is egybevágnak ezzel.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés