Keresés
Close this search box.

Események

Partnereink eseményei

A kiskőrösi Szlovák Tájház lett az Év Tájháza 2023-ban

 

A Kiskőrös Város Önkormányzatának fenntartásában, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tagintézményeként működő kiskőrösi Szlovák Tájház érdemelte ki 2023-ban az Év Tájháza címet – közölte a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége pénteken az MTI-vel.

Dulai András népművelő az 1970-es években a helyi lakosok közreműködésével fogott hozzá a település szlovák értékeinek megmentéséhez. Az összegyűjtött anyagból Bárth János muzeológus közreműködésével 1977-ben nyílt meg a Szlovák Tájház kiállítása, amely a települést 1718-ban újra benépesítő szlovákság kultúráját mutatja be – idézték fel a közleményben.

Fotó: Kiskőrösi Szlovák Tájház Facebook-oldala

Az alföldi háztípusba tartozó háromosztatú, vertfalú, szabadkéményes, döngölt agyagpadlós parasztház építtetője és egyben első tulajdonosa Kutyifa András volt, majd az ingatlan a Suba család birtokába került. Akkor építették meg a telek délnyugati felében álló lacikát, azaz nyári konyhát, így nyerte el az épületegyüttes a ma is látható arculatát.

Az ezredforduló után többször folytak rekonstrukciós munkálatok a portán.

A tájházban megtekinthető kiállítás a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, gondolkodásának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata.

A hagyományosan, enteriőrként berendezett tisztaszoba és pitar mellett a gyűjtemény kiemelkedő darabjai a hátsó szobában bemutatott darabok, a szlovákság által használt tranosciuszok, azaz evangélikus énekeskönyvek, a díszített használati tárgyak, a kékfestő öltözékek, népviseleti ruhadarabok – írták.

A tájház kiállítása emellett bepillantást nyújt a paraszti életmód gazdasági egységeibe is az istállóban és a nyitott színben található paraszti tárgyak segítségével.

Fotó: Kiskőrösi Szlovák Tájház Facebook-oldala

Azt írták, napjainkban több helyi felajánlásnak köszönhetően tovább bővült a muzeális intézmény tárgygyűjteménye, az emlékek jelentős részét az anyaintézmény, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Néprajzi Látványtárában mutatják be.

A kiskőrösi Szlovák Tájházban számos rendezvényt is tartanak. Az utóbbi évek kiemelkedő eseménye volt a tavaly közösségi összefogással megvalósult szlovák lakodalmas, melyet helyi néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás előzött meg – írták a közleményben.

Fotó: Kiskőrösi Szlovák Tájház Facebook-oldala

„Az Év Tájháza díjat elnyert kiskőrösi Szlovák Tájházra jellemző minden négyzetméterén a szakmai hitelesség. Példaértékű helyreállítást végeztek az épületen, a programjaik kiválóak, külön erényük, hogy nagy számú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadják” – írták egyebek mellett a díjazottat méltatva.

Az elismerést pénteken adták át a Tájházszövetség országos szakmai találkozóján Veszprémben.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés