Események

Partnereink eseményei

Október 21-én rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet

 

A Somlói borvidék nevezetes szőlőfajtája, a juhfark válogatott tételeit vonultatja fel október 21-én a somlói Tornai Pincészetben a tizennégy helyi borászat részvételével meghirdetett 8. Somlói Juhfark Ünnep, amely workshopokat, pincelátogatást és dűlőtúrát is kínál a Somló hegyen.

A juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost alkotnak: „együttműködésükből” olyan borok születnek, amelyek a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt – hangsúlyozták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Kiemelték, a somlói terroir – az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a helyi klimatikus viszonyok – egyedülálló ízvilágot ad az itteni boroknak, a juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni.

Fotó: Tornai Pincészet

A szervezők hangsúlyozták azt is, hogy a juhfarknak „rengeteg arca van”, és minden borstílusban kiemelkedő minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és sok esztendőn át a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és iszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető.

A Somlói Juhfark Ünnep a somlói borászok összefogásából jött létre, és 2016 óta évről évre megrendezik.

Fontos jellemzője a személyesség és hitelesség: a borok készítői maguk kínálnak és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek kérdéseire a Somló hegy tövében – áll a közleményben.

Az idei sétálókóstolón 2017 és 2022 közötti évjáratú, változatos stílusban készült borokat, 14 pincészettől összesen 25 tételt kóstolhat a közönség.

A megszokott dűlő- és pincetúra mellett két új workshopot is meghirdettek: somlói és nem a Somlón készülő juhfark tételek összehasonlító kóstolóját, valamint juhfarkból készült borkoktélok bemutatóját és kóstolóját.

A rendezvényre különbusz indul Budapestről, és a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről – közölték a szervezők.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés