Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Vancsura Kornél: 20 éve nem volt ilyen nehéz a helyzet

Vancsura Kornél örömmel vette át 2021-es az Év Szántóföldi gazdálkodója díjat, mint fogalmazott, jól esett számára a szakmabeliek elismerő szavai.

A szakember változatlanul fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, többek között a GOSZ Elnökségi tagja, illetve a NAK Bács-Kiskun megyei Etikai bizottság tagja. De a cégcsoport gyermekek utánpótlás nevelését és a rászoruló családokat is támogatja.

Vancsura Kornél változatlanul a Bács-Kiskun megyében működő Febagro Zrt. igazgatójaként koordinálja a családi vállalkozást, mely döntően mezőgazdasági alaptevékenységgel foglalkozik. Ezen belül saját és bérelt területen szántóföldi növénytermesztés és mezőgazdasági szolgáltatás számít a fő profiljuknak, de az állattenyésztésben is egyre nagyobb szerepet vállalnak.

Fotó: Vancsura Kornél

A cég székhelye Felsőszentivánon található, de két telephelyen – Császártöltésen és Dunaszentbenedeken – is dolgoznak. Jelentős kapacitású terménytárolót hoztak létre a felsőszentiváni és a császártöltési telepükön, ahol a saját, illetve a felvásárolt termények tárolását végzik.

Földjeiken őszi búzát, cukorrépát, őszi káposztarepcét, illetve napraforgót és kukoricát is termesztenek.

Mint Vancsura Kornél elmondta: „fontos a több lábon állás, ezért a növénytermesztés mellett sertéstartással is foglalkozunk, jelenleg 600 kocánk van. Nyugat-Európában az előző időszakban csökkent a sertésállomány, ami hozzájárult a piac stabilizálódásához.”

Az előző években sikeresen megvalósították a fejlesztési tervüket: kiépült a napelemrendszerük, melynek köszönhetően a cégcsoport mára több mint 70%-ban klímasemleges elektromos áramot használ. Mindeközben zajlik az öntözőrendszer kialakítása is.

A szakember a cégépítés alapelvének tartotta, hogy a fejlesztéseket, a hatékonyság javítását, valamint a profittermelést EU-s támogatások nélkül valósítsák meg. Vancsura Kornél az előző 8 évben pályázati források nélkül sikeresen gazdálkodott, azonban az előző néhány évben több külső tényező is megváltozott.

Ahogy fogalmazott: „Az előző években az energiaárak megugrásával párhuzamosan jelentősen csökkentek az értékesítési árak, ami miatt a bevétel nem fedezi a költségeket. 20 éve nem volt ilyen nehéz gazdasági helyzet” – tette hozzá.

A szakember szerint a változó klíma, az aszályos évek, illetve szomszédos háború következményei mind nehezítik a cégcsoport életét.

Ebben a helyzetben újra kell gondolnunk a gazdálkodásunk működését. Alternatív növényeket keresünk, illetve megfontoljuk az uniós pályázatok igénybevételét is” – fogalmazott Vancsura Kornél.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés