Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Ifj. Rácz József: Előnyben a fiatal generáció

Meghatározó élmény volt ifj. Rácz Józsefnek, amikor megtudta, ő nyerte el 2022-ben a Jövő Agrárszakembere díjat. Mint fogalmazott: „ez a pozitív visszajelzés nagy motivációt és tenni akarást ad számomra, megerősít abban, hogy jó úton járok.”

A díj átvétele óta változatlanul a családi vállalkozásukban dolgozik édesapjával, aki 2020-ban elnyerte az Év Ökológiai gazdálkodója díjat.

Az egri székhelyű, gombatermesztéssel és borászattal foglalkozó céget több generációval előtte alapították a család felmenői. A család a komposztkészítés, illetve a fehér és barna csiperke mellett különböző egzotikus gombafajták termesztésével is foglalkozik.

Fotó: ifj. Rácz József

Ifj. Rácz József követi a családi hagyományokat. 2015-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának energetikai mérnöki képzését, illetve a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának bánya- és geotechnikai mérnök mesterképzését is elvégezte.

Energetikai mérnökként kihívást jelent számára a jelenlegi turbulens gazdasági környezet által meghatározott piaci viszonyok előrejelzése, illetve ennek mentén a termelés optimalizálása.

Manapság az energia különböző formában történő tárolásának kérdést helyezi a fókuszba. Jelenleg is zajlik a cégnél egy nagyobb volumenű napelemtelepítési-program.

A fiatal szakember részt vesz a MAGOSZ Heves Megyei Ifjú Gazdák Gazdakörének munkájában is. Keresik a megfelelő választ az aszályos klíma adta kihívásokra – pl. öntözőrendszerek kiépítésének kidolgozásával.

Ifj Rácz József derűlátó a jövő kilátásait illetően.

Úgy tapasztalja, a klímaváltozás adta kihívásokra, illetve az unió által preferált fenntartható gazdálkodás megvalósítására a fiatal gazdák újfajta szemléletmódjuknak köszönhetően könnyebben tudnak megfelelő válaszokat adni.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés