Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Dr. Lendvai Csaba: Minőségi tejtermékek mindenek előtt

 

Nagyra értékeli dr Lendvai Csaba az Év Agrárinnovátora díjat, amelyet 2021-ben ő nyert el. Mint elmondta, lelkileg is nagyon sokat jelent számára ez a megtiszteltetés.Minden elismerés motivációs rugóként, is müködik , ami segit a nap mint napi munka taposómalmában eröt meriteni és tovább vinni gondolatainkat.

Dr Lendvai Csaba állatorvosi diplomával az agrárgazdaság piacára is belépett, amikor családi vállalkozás keretében Sárrétudvariban állattartásba, illetve tejtermelésbe kezdett.

450 magyartarka szarvasmarhát tartanak, melyből 200 darab fejős tehén. Napi 4 ezer liter tejet adnak az állataik, melynek feldolgozásából minőség tejtermékeket: sajtokat, joghurtokat és egyéb termékeket állítanak elő az üzemükben.

Fotó: Dr Lendvai Csaba

A cél egy fentartható gazdaságban családi gazdaságként,egészséges a modern kor követelményeinek megfelelő élelmiszert előállitani. A 3 saját boltjukban hústermékeket is értékesítenek, illetve további 50 partnerboltnak szállítanak ki naponta friss termékeket.

Az állatok takarmányozásának igényét közel 500 hektárnyi szántóföldi gazdálkodásból biztosítják.

„Annak ellenére, hogy a magyartarka nem a legjobban tejelő tehénnek számít, mégis direkt döntöttünk mellettük” – árulta el dr Lendvai Csaba. „Az ok nem véletlen, hiszen mi a minőségre törekszünk” – tette hozzá.

„A tejtermelésen kívül, tejfeldolgozók , élelmiszerelőállitók vagyunk valójában, ezért számunkra fontos a tej minősége, a magas beltartalma. A mi teheneink teje 3,8, %-os fehérje-, és 4,6%-os zsírtartalommal rendelkezik. A takarmány minősége is fontos szerepet játszik, valamint az állataink nem kapnak sem szóját, sem egyébb adalékanyagokat, a takarmányban” – fogalmazott a szakember.

Dr Lendvai Csaba fontosnak tartja, hogy a teheneik 70 százaléka A2-es tejet termel, melynek fogyasztása a tejfehérje-érzékenységgel rendelkezők számára is előnyös lehet. Ennek tudományos vizsgálata folyamatban van a Debreceni Egyetemen.

A családi vállalkozás működését azonban érzékenyen érintik az előző években kialakult nehézségek, leginkább az ukrán gabona beáramlása, illetve az energiaárak jelentős emelkedése. De a szakember súlyos problémának tartja a 2022 aszályos év okozta bevételkiesést. A 2023 évben rágcsálók által okozott károk is,  jelentős terméskiesést okoztak .

Az energiaárak szintén jócskán megemelik az  előállitási költségeket, hiszen mind a tejfeldolgozó üzem működtetése, mind a termékek hűtése komolyabb villamos áram igényt támaszt.

Dr Lendvai Csaba azonban hisz abban, hogy az egészéges élelmiszer előállitása és az inovativ gondolkodás előre visz, ezért dolgozik tovább fiaival ,és feleségével a családi vállalkozásban, remélve és készülve a gazdaság fellendülésére pályázatok igénybevételével fejlesztéseket is terveznek.

agrotrend.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés