Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Dr. Hajdú József: Minél több és jól képzett mezőgépésze legyen az országnak

 

Igazi meglepetés volt dr Hajdú József számára, hogy ő nyerte el 2022-ben az Év Agrárgépésze díjat. Mint fogalmazott, ez a kitüntetés nemcsak az ő személyének, hanem az egész mezőgépész szakmának is szólt, kiemelve, hogy a mezőgazdasági termelés eredményessége legalább ugyanolyan arányban függ a gépesítéstől, mint a biológiai vagy kémiai alapoktól, illetve a menedzsmenttől.

„Úgy vélem, ennek a díjnak köszönhetően jobban a figyelem központjába helyeződhet az agrárgépészeti szektor” – mondta dr Hajdú József.

Hozzátette: „Nagyon sok gratulációt kaptam a szakmabeliektől. Ez a díj még nagyobb lendületet és ösztönzést adott számomra, hogy tovább folytassam a munkámat.

Fotó: dr Hajdú József

Dr. Hajdú József 56 éve erősíti az agrárgépészetet oktatási, kutatói, innovációs és publikációs tevékenységével. Meghatározó szerepet vállalt minden jelentős nemzeti mezőgépfejlesztési és gépberuházási programban.

A Mezőgazdasági Gépesítési Intézetnek (MGI) korábbi igazgatója számos szakmai elismerés tulajdonosa, többek a Bánházi Gyula Emlék Érmet és a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért” érdemérmet is megkapta. A GATE Gépészmérnöki Kar Pro Fakultate elismerésben részesítette.

Máig szakértőként tevékenykedik a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének Elnökségében, illetve részt vesz az MTA Agrár Bio-műszaki Tudományos Bizottságának munkájában is, és különböző szakmai zsűrikben.

Tizenöt éven keresztül részt vett „Az év traktora” (Tractor of the Year) nemzetközi verseny bíráló bizottságában. A 25 különböző országból összeálló zsűriben dr Hajdú József képviselte Magyarországot és a hazai mezőgép szakmát.

„Sajnos a vállalkozói tőke hiánya miatt nem tudott erős  nemzeti mezőgépgyártás kialakulni hazánkban, de a magyar gyártók – akik élen járnak az innovációban – megbecsült beszállítói a világ legnagyobb mezőgép cégeknek is” – mondta a szakember.

Dr Hajdú József fontosnak tartja a tájékoztatást, a nemzetközi tendenciák követését. Rendszeresen publikál a Mezőgazdasági Technikában a Magyar Mezőgazdaságban és az Agrotrend csoport által kiadott Profi magazinban.

Szemlézi a világ vezető szakmai folyóiratait, igyekszik minden fontos eseményt, innovációt ”hazahozni”, hogy a magyar agárgépészek és gazdák is követhessék az agárgépészet élvonalát.

Szintén fontosnak tartja az oktatást és az utánpótlásképzést. A MATE címzetes egyetemi docenseként közreműködik diplomamunkák elkészülésében és bírálatában.

Az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközép Iskolában  évente részt vesz a szakmaválasztó napokon, ahol előadásában a mezőgépészet szakma szépségeiről beszél, motiválva a fiatalokat az ezirányú továbbtanulásra, hogy minél több és jól képzett gépésztechnikusa legyen az országnak.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés