Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben

 

Átadták a Coop bolthálózat részeként működő Mecsek Füszért több mint 3,5 milliárd forint beruházásával épült raktáráruházát Veszprémben – írta a kormany.hu cikkében.

Az átadóünnepségen Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a magyar vásárlók tudatossága nagyban hozzájárul az ágazat sikeréhez. A miniszter elmondta: a 8500 négyzetméteres veszprémi raktár létrehozásához a beruházó 765 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

Fotó: kormany.hu Fekete István

Az épület a zöld célkitűzések figyelembe vételével készült el, a tetőre napelemek kerültek, a raktár teljes energiaszükségletének negyedét megújuló energia biztosítja – tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta: a Coop áruházak jelen vannak Magyarország kist elepülésein is, az ott élők mindennapjainak részévé váltak.

A miniszter beszélt arról, hogy a magyar mezőgazdaságnak 2022-ben rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznie. Példaként említette az orosz-ukrán háborút, a brüsszeli szankciókat, a magas energiaárakat és az aszály okozta károkat.

Fotó: kormany.hu Fekete István

Elmondása szerint így a tavalyi év termelékenységi adatai nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét. Ezzel szemben a 2021-re vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra vonatkozó hozzáadott értéke 764 euró volt, ami a európai uniós tagországok között a 18. legjobb eredmény.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy 2010. és 2021. között a magyar termelékenység az uniós átlag 64 százalékára emelkedett 41 százalékról.

Magyarország nagyon jól áll önellátottság tekintetében, 2019 és 2021 között például napraforgó étolajból a belföldi felhasználás 325 százaléka, baromfihúsból 158 százaléka, zöldségből 128 százaléka, lisztből 117 százaléka volt a termelés – közölte.

Magyarországon az élelmiszeripar termelékenysége 2012 és 2020 között 43 százalékkal nőtt, ami az 5. legjobb érték az unióban – fűzte hozzá.Jelentős eredménynek neve zte, hogy az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, az import pedig 9,7 milliárd eurót tett ki.

Fotó: kormany.hu Fekete István

A miniszter elmondta, a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Ennek köszönhetően a 2021-ben és 2022-ben indított beruházási program keretében 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg új pályázati felhívásokat.

Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az elmúlt hét évtized alatt a cég mindig a növekedés, fejlődés stratégiáját választotta. Tájékoztatása szerint a Mecsek Füszért Zrt. árbevételének 60 százaléka kiskereskedelmi tevékenységből származik.

200 településen 260 üzlete működik, ebből 110 olyan helyen, ahol a lakosságszám 2 ezer alatt van, 60 pedig olyan településen, ahol a lélekszám az ezer főt sem éri el. A legkisebb településekre akár 35 ezer forintnyi friss- és 100 ezer forintnyi szárazárut kiszállítanak naponta – fűzte hozzá.

A nyilvános cégadatok szerint a cég árbevétele 2022-ben 68 milliárd forint volt, mintegy 1 milliárd forint adózott eredmény mellett. Egy évvel korábban az árbevétel még 59,7 milliárd forint volt, az adózott eredmény pedig 2 milliárd forint. A dolgozók létszáma jelenleg 2100.

Az átadó ünnepségre a magyar termékeket népszerűsítő rendezvény, a 17. Coop Rally részeként került sor.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés