Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Tovább csökkent a vöröshagyma ára

Az óriási importnyomás, valamint az új szezon korábbi kezdetéről szóló hírek sem kedveznek a termelőknek a lengyel nagybani piacokon.

Január végén még a tavalyi rekordárak szintjét súrolta a vöröshagyma ára Lengyelországban, de már februárban elindult egy enyhe mérséklődés, majd márciusban valósággal bukófordulót vett a nagybani ár, ami április elejére már az 5 éves átlag alá süllyedt.

Forrás: pxhere.com

Az árak ilyetén alakulásáért egyértelműen az import felelős továbbra is, mert a Közép-Ázsiából és Hollandiából érkező olcsó tételek óriási nyomást gyakorolnak a nagybani piacokra. A zsákos kiszerelésű vöröshagyma átlagára leggyakrabban 1,7 PLN/kg (155 Ft/kg) körül alakul, de a jelentős termesztőkörzetekben, például Kujawy környékén 1,35 PLN/kg (125 Ft/kg) az április elejére kialakult átlagár.

Az új szezonra vonatkozó eddigi információk szerint úgy tűnik, hogy bőséges lesz a korai hagymafélék kínálata, mert az időjárás eddig kedvezően alakult, és a termőterület is növekedett (ami egyáltalán nem meglepő a tavalyi rekordárak ismeretében). A meleg tavasz miatt az is várható, hogy a szokásosnál korábban kezdődhet meg az áttelelő hagymák betakarítása – ez a várakozás szintén növeli a nagybani piacokon a vöröshagyma árára nehezedő (amúgy is jelentős) nyomást.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés