Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Gyenge a zeller iránti kereslet

Az előző évek megszokott dinamikája szerint alakul a gumós zeller ára, drágulás csak március környékén várható.

A 2023/2024-es idényben a lengyel zeller áralakulása igen jól követte az előző évek trendjeit. Bár magasabb szintről indult a szokásosnál, az árak az őszi időszakban gyorsan csökkentek, és november elejére egy normálisnak vagy némileg alacsonynak nevezhető szinten stabilizálódtak. November végén kialakult ugyan egy átmeneti árcsúcs, de ez nem volt sokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál, ráadásul pár hét alatt, december végére vissza is állt a korábbi árszint.

Forrás: pixabay.com

Jelenleg a mosott, zsákos gumós zeller nagybani ára az 1,50-2,50 PLN/kg (135-220 Ft/kg) közötti sávban mozog régiótól és minőségtől függően, ami 5%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, a két évvel ezelőtt ártól pedig 9%-kal marad el.

A januári időjárás, vagyis a fagyok és a hóesés nem befolyásolta annyira a zeller jelenlegi kínálatát, hogy árnövekedést kényszerítsen ki, ráadásul a nagybani piacon továbbra is korlátozott a kereslet a zöldségféle iránt. Bár a jelenlegi átlagár alacsonyabb a tavalyinál, a különbség a kettő között továbbra sem számottevő. A szezonális áralakulást ábrázoló  grafikonon az látható, hogy általában március környékén kezdődik egy igazán stabil emelkedő trend. Feltételezhető, hogy az idei szezonban is hasonló mintázatnak lehetünk tanúi: a zeller árának szokásos március környéki emelkedése reális forgatókönyv – szemben a sárgarépával, amelynél a drágulás már most megkezdődött.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés