Agrárpiac

December közepe óta drágul a vöröskáposzta

A januárra várt áremelkedés már decemberben megkezdődött a vöröskáposzta piacán, és azóta is töretlen, ami a közeljövőben akár rekordárakat is eredményezhet.

Lengyelországban a vöröskáposzta ára erősen nyomott szinten, 1 PLN/kg (85 Ft/kg) környékén stabilizálódott, és piaci elemzők már novemberben jelezték, hogy legelőször csak januárban várható érezhető áremelkedés.

Forrás: pxhere.com

Ez a drágulás végül a vártnál korábban, már december közepén megkezdődött, azóta pedig változó intenzitással, de töretlenül folytatódik. Jelenleg a nagykereskedelemben kínált zsákos vöröskáposzta eladási ára leggyakrabban az 1,70-2,10 PLN/kg (150-185 Ft/kg) közötti sávba esik, ami 1,90 PLN/kg (170 Ft/kg) átlagárat jelent. Ez 46%-kal magasabb, mint 2023-ban, de alacsonyabb, mint a 2021/2022-es vagy a 2018/2019-ben regisztrál szint.

A finoman szólva sem túl acélos 2023-as lengyel káposztatermés volumenét elnézve piaci elemzők szerint igen valószínű, hogy az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, de kérdéses, hogy ennek mértéke valóban rekordárakat eredményez-e majd.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés