Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

A káposzta is elindult a drágulás irányába

A kemény, -10°C körüli fagyok fellendítették a keresletet a zöldségféle iránt, ráadásul már ismert, hogy az idei termés volumene kisebb lett a megszokottnál.

Korábban már írtunk róla, hogy az előző év vége messze nem alakult ideálisan a lengyel káposztatermelők számára, és december második felében a várt javulás helyett inkább az árakra nehezedő nyomás erősödött a nagybani piacokon, melynek oka a gyenge kereslet volt. Ez az utolsó néhány év átlagához képest 20%-kal alacsonyabb árat eredményezett, és még a 2024-es év első hetében sem állt be komoly változás.

A kemény fagyok beköszöntével azonban változni látszik a helyzet: a kereslet jelentősen megnőtt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a piac keresleti oldalán aggódnak amiatt, hogy a jó minőségű káposzta hamarosan hiánycikk lehet. Ez pedig beindította az áremelési mechanizmust, nem is akármilyen mértékben.

Forrás: pxhere.com

Amint az a lenti ábrán is látható, az emelkedő tendencia olyan dinamikus volt, hogy az elmúlt évtizedhez képest rekordmagas szintre emelte a nagybani piaci átlagárakat. A káposzta jelenlegi ára az 1,10-1,40 PLN/kg (95-120 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami 1,25 PLN/kg (110 Ft/kg) körüli átlagárat jelent a múlt heti 0,85 PLN/kg (75 Ft/kg) körüli árhoz képest.

A kérdés most az, hogy ez az árszint fennmarad-e, azaz folytatódhat-e az emelkedő tendencia úgy, mint öt évvel ezelőtt? Piaci szakértők szerint erre minden esély adott, mivel a fagyok az előrejelzések szerint hamarosan véget érnek ugyan, de az elmúlt időszak -10°C körüli hidegei további veszteségeket okoztak a földeken hagyott tételekben, ráadásul az idei (és a tavalyi) termés is sokkal kisebb volt az előző években megszokott mennyiségnél. Ez pedig egy olyan tényező, amelynek pozitívan kellene hatnia, vagy legalábbis stabilizálnia kellene a káposzta árát, még az esetlegesen gyengébb kereslet mellett is.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés