Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Tudja, hogy melyik virág színezi lilára a pusztát nyár végén?

Augusztusban már egyre nagyobb területen jelennek meg a kékes-lilás színű magyar sóvirágok.

A nyár utolsó hónapjának elejére már kiszáradnak a puszták szikes gyepjei, ekkor jelenik meg rajuk a magyar sóvirág. A Körös-Maros Nemzeti Park arról számolt be, hogy a területükhöz tartozó Kardoskúti-pusztán egyre több magyar sóvirág díszlik, ahogy közeledünk a nyár végéhez. Az első kinyílt virágokat már június második felében észlelték, és számuk folyamatosan emelkedett. Augusztus elejére a sárguló fűben több helyen feltűnő nagyobb, összefüggő lila foltok már a nyár végi állapotokat idézték.

Fotó: Adobe Stock

A magyar sóvirág virágzásának csúcsidőszaka augusztus végére, szeptember elejére tehető, és egészen szeptember végéig láthatjuk nagyobb foltjait.

MAGYAR SÓVIRÁG

A magyar sóvirág (Limonium gmelinii) a Kárpát-medence bennszülött faja. Só- és szárazságtűrő, s leginkább a szikes, ürmös pusztai élőhelyeket kedveli. Főként a Tiszántúlra jellemző, mert itt vannak ilyen ürmös puszták. A földön fekvő tőlevelei vastagok, bőrszerűek, a víz raktározására alkalmasak. Mélyre hatoló gyökerei vannak, ami szintén segíti a szárazságtűrésben.

Amikor a magyar sóvirágok elnyílnak, akkor egy másik, szintén kékeslilás színű, sótűrő növény, a sziki őszirózsa veszi át majd a főszerepet az ürmös pusztákon.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés