Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Norvégiában megnyílt a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkja

Haakon norvég koronaherceg szerdán ünnepélyesen átadta a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkját az északi-tengeri Gullfaks C olajfúrótornyon.

A trónörökös két kábel összekötésével adott jelképesen zöld utat a Hywind Tampen nevű létesítménynek. A szélfarm öt olaj- és gázfúró platformot lát el villamosenergiával az Északi-tengeren, így csökkentve azok széndioxid-kibocsátását. A projektet vezető Equinor olaj- és gázipari vállalat szerint ezzel évente 200 ezer tonna széndioxidot spórolhatnak meg.

„Ma történelmet írunk” – jelentette ki Jonas Store norvég miniszterelnök a megnyitón. A kormányfő hozzátette: bár a projekt költséges, valakinek a technológiai forradalom élére kell állnia.

„A két kábelt összekötve csatlakozunk a jövőhöz” – jegyezte meg Haakon.

Fotó: X

A lebegő szélturbinák nincsenek a tengerfenékhez rögzítve, helyette úszó betonszerkezetekre vannak szerelve egy közös rögzítési rendszerrel.

A Hywind Tampen az első hasonló létesítmény Norvégiában, és 11 turbinából áll. A szélerőmű 7,4 milliárd koronába (237 milliárd forint) került, és 2022 novemberében termelt először áramot. A maga 88 megawattos összkapacitásával a tervek szerint a Snorre A és B, valamint a Gullfaks A, B és C olaj- és gázfúrótornyok áramszükségletének harmadát fogja fedezni.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés