Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Nagyobb méretekben jövedelmező idehaza a tejtermelés

A tejtermelés a mezőgazdaság nehézipara – tartja a régi mondás, és ez igaz az utóbbi évek hektikus felvásárlási ármozgásaira, valamint a vírus és a válság okozta negatív folyamatokra. Ennek következménye, hogy a kisebb termelők egy része feladta az állattenyésztést, míg a nagyobb telepek elindultak a koncentrálódás és az összefogás irányába. Európai folyamatról van szó ebben az esetben is, hiszen az állattenyésztés másutt sem könnyű – ráadásul inkább ideológiai, mint szakmai támadásokkal kell felvenni a küzdelmet –, de komoly erőt felmutatva úgy tűnik, úrrá lehet lenni a nehézségeken.

A termelést évek átlagában kell nézni, ezért azok a termelők, akik csak a tavalyi aszályos hónapokat veszik mindennek az alapjául, azok már valószínűleg elfeledték, hogy magyar tejtermelés évtizedes növekedésen van túl, két-három éven át 2 milliárd kilogramm fölötti mennyiségű nyers tejet termelt, a tízéves növekedési időszakban pedig több mint 23 százalékkal bővült. Ezt a növekedési időszakot törte meg a hazai tejágazaton is végig söprő, a vírussal kezdődő, az orosz–ukrán válsággal és a történelmi aszállyal folytatódó rendkívüli piaci turbulencia. De hogyan lehet így előre tervezni? Biztos, hogy a nagy állatétszámmal rendelkezők védelmet élveznek ezektől a hullámvölgyektől? Erre voltunk kíváncsiak, amikor megkérdeztük az ország legnagyobb szarvasmarha állományával gazdálkodó Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagját, Zimmermann Istvánt. Mint mondta, egyetlen cégünknél sem fogták vissza a termelést, ez azt jelenti, hogy továbbra is kilencezer szarvasmarhával, tíz telepen folytatódik a tejtermelés, az éves mennyiség megközelíti a száz millió litert.

–Ennek az állománynak a takarmányellátása az elsődleges feladat. Ez bebizonyosodott a tavalyi nagy aszály idején, amikor tömegtakarmányból kevesebb termett a szükségesnél, ezért másodvetésekkel öntözéssel, valamint vásárlással pótoltuk a kieső mennyiséget. Az idei év már más képet mutat, mert tömegtakarmány bőségesen áll rendelkezésre. Ehhez a létszámhoz és a szaporulatához 180 ezer tonnát állítottunk elő, amelynek jelentős része silókukoricából készült szenázs. A többi pedig rozs, őszi takarmánykeverék, tritikálé, valamint az ezekből készült nedves tömegtakarmány –összegezte Zimmermann István.

Ingadozó felvásárlási árak, bizakodó termelők
A tavalyi tejárak még fedezték a viszonylag magas imputköltségeket, hiszen az első fél évben 200 forint felett jártak. Jelenleg a felvásárlási ár 155 forint körül mozog, tehát jócskán leesett a 200 forint feletti szintről. Napjainkban mintha inkább stagnálna és nem esik tovább, ezért ha így marad, akkor a szakember szerint valamennyi eredményt sikerül elkönyvelni a tejtermelésen, ami ugyan csak pár forintot jelent kilónként. A kitartó telepeknek további jó hír az, hogy olcsóbb lett az abraktakarmány, silókukoricából pedig magasabb lesz a terméshozam, ami azt jelenti, hogy a fajlagos költsége kisebb lesz a tejnek, mint tavaly volt.

A Talentis Agro Zrt. kizárólag nyers tejet értékesít elsősorban belföldi partnereinek és egyelőre nem gondolkodik feldolgozásban. A száz millió liter tejre több állandó felvásárlóval kötött szerződést, a legnagyobbnak ezek közül az Alföldi Tej Kft. számít. Zimmermann István mind az európai, mind pedig a hazai folyamatokat és változásokat úgy értékeli, hogy minél nagyobb az állomány, annál jövedelmezőbb lehet a tejtermelés. -Az állandó költségek természetesen fennállnak méretaránytól függetlenül: silózógép, istálló, fejőház, vagy a munkaerő. Sokan panaszkodnak, hogy nehéz találni megfelelő alkalmazottat, amit viszont kiválthat az automatizálás. Ez viszont egyre drágább beruházás, de nagyobb méretben sokkal könnyebb a beszerzése és a megtérülése egy ilyen rendszernek –tette hozzá.

„Országos tapasztalat, hogy számos tejtermelő döntött úgy, hogy a tejpiaci gondok miatt nem kezd bele az állattartó telepi pályázatának megvalósításába. A tejtermelők várják a korábban bejelentett ágazatspecifikus forgóeszközhitel-programok indulását a megfelelő kamattámogatás mellett”.

A terméktanács mindezek miatt kéri az átmeneti nemzeti tejtámogatás tavalyi teljes összegének kifizetését és az idei kifizetések mielőbbi meghirdetését. A termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatása a 2022. szeptember 30-i EKB-árfolyam szerint egy euró 422,18 forint volt. Az MNB előrejelzései szerint az árfolyam jövő nyárig 380 forint körül alakul, a szélső értékeket pedig 360–400 forintban határozták meg. Ennek alapján bizonyos, hogy a tavaly őszi támogatásokhoz képest a tejtermelők forintban kisebb termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás-támogatásra számíthatnak, azaz idén ez a jogcím nem kompenzálja majd az átmeneti nemzeti tejtámogatás esetleges ismételt kiesését.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés