Keresés
Close this search box.

Hírek

Zsana 45, avagy 45 éve történt a zsanai gázrobbanás

Gázkitörés repítette a világhír felé az addig szinte ismeretlen magyar falut. 23 napig tartott a zsanai Armageddon. 45 évvel ezelőtt, január 25-én tompa robbanás rázta meg a Bács-Kiskun vármegyei Zsanát és ezzel egy hosszú hetekig tartó harc vette kezdetét ember és természet között…  – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság facebook-oldalán.

1979. január 25-én éjjel fél 2 körül a település határától nem messze levő földgázmezőn (Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat Zsana Északi 2-es) épp béléscsövezést végeztek a munkások. Fúrás közben körülbelül 1800 méter mélységben betört a gáz. A dolgozók gyorsan cselekedtek, lezárták a kitörésgátlót, ez azonban már nem volt elég, a lefúvató berendezésen keresztül a gáz a szabadba áramlott, majd a súrlódástól meggyulladt. 50-60 méter magas lánggal kezdett égni.

Nem ez volt az első gázkitörés hazánk történetében. 1968-ban, csaknem egy hónap megfeszített munka után sikerült megfékezni a lángokat Algyőn. Az itt szerzett tapasztalat, most jól jött. A hatóságok gyorsan a helyszínre érkeztek és munkához láttak. Az elsődleges feladatuk a fúrótorony ledöntése és elszállítása, majd a környék megtisztítása volt. A közelben kutakat fúrtak, vízvezetéket és víztározókat hoztak létre az oltóvíz biztosítására.

Január 30-án sikerült lelőni a megroncsolódott kitörésgátlót. Ezután létrejött egy nagyobb, függőleges és egy kisebb, vízszintes lángoszlop. A tényleges oltást február 1-én tudták elkezdeni. Február 2-án részsikert értek el, 18 percre sikerült eloltani a lángoló gázt. Sajnos újra belobbant.

Február 4-én hatalmas dolog történt: sikerült leválasztani a csőszerkezetről azt a részt, ami az oldalirányú lángolást okozta. A következő nagy cél az alsó kitörésgátló leszerelése volt. Ezt kisebb robbantásokkal próbálták elérni, ekkor azonban a gáz újra belobbant. Február 10-én végül sikerrel jártak és eloltották az oldalsó, majd február 11-én a függőleges lángoszlopot.

Február 14-én helyére tették és rögzítették az új kitörésgátlót. Ekkor még mindig áramlott ki a gáz, de már csak szűkebb sugárban. Másnap, február 15-én dél körül próbának vetették alá és mivel bírta a terhelést, lezárták a kutat. A gázkitörést elfojtották.

A munkálatokban, csúcsidőben, csaknem 800-an vettek részt Sugárcsövekkel, haboltókkal vízágyúval, gépjárműfecskendővel és egy különleges, TRO oltóval dolgoztak.

Hogy mi ez és mi köti össze az ismert amerikai filmmel a Top gun-nal? A múzeum hétfői posztjából kiderül! Irány a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma FB-profilja!

Szöveg: Varga-Cserjési Zsófia

Képek forrása: Katasztrófavédelem Központi Múzeuma archívuma

agrotrend.hu / Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság facebook-oldala

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés