Keresés
Close this search box.

Hírek

Továbbképzésen vettek részt a patkolókovácsok

Nagy várakozás övezte a MAPE tavaszi továbbképzését, ahol Uwe Lukas (államilag elismert német patkolókovács-mester) és Josef Birnbaum (az Osztrák Patkolókovács Szövetség elismert tagja) tartott közös bemutatót és elméleti előadást.

Az elméleti blokkban sorra vették a tanítványok azokat az okokat, amelyekből fakadóan a ló ferde lesz. Ilyen a veleszületett természetes ferdeség, amely már onnan kezdve kialakulhat, hogy a csikó hosszasan fekszik ugyanabban a pozícióban a méhben, de közrejátszhat az is, hogy a nagyon hosszú lábai közül mindig ugyanazt teszi előre, mikor elkezdi csikó korában a füvet csipegetni a legelőn. Szerzett ferdeség oka lehet az, ha a munkában egyoldalú terhelést kap a ló (pl. kiemelten voltizslovak), és nem gyakorolja a lovas a megfelelő üléspozíciót, valamint nem tornáztatja lovát például hosszhajlítások gyakorlásával.

gyakorlati blokkban több ló pataszabályozására, majd patkolására is sor került. Kiemelten fontos a munka megkezdése előtt a korábbi betegségekről, testfelépítési szabálytalanságokról való tájékozódás a tartótól vagy állatorvostól. Lehetőség szerint a lovast vagy hajtót ki kell kérdezni arról, hogy milyen talajon milyen munkát végez a lova, felvezetéskor figyelmesen kell szemlélni a ló lábmunkáját lépésben, ügetésben.

Forrás: pxhere.com

Az előadók bár méltatták és fontosnak tartják a műszerek technikai támogatását, amit az állatorvos adhat, azt kérték a résztvevőktől, hogy elsősorban használják érzékszerveiket, figyeljék meg a párhuzamos és átlós vonalakat, amin járnak a lovak, a lábak kilengéseit, hallgassák meg, melyik patadobbanás a hangosabb, mikor erősebb a földetérés. Figyeljék meg a lábtövek magasságának eltérését, a pata terültségét, látható ízületi problémákat, esetlegesen a nyír szűkültségét.

A kiindulási helyzet mérlegelése után következett a régi patkó levétele, az új egyensúlyi állapot kialakítása a szaru szedésével, patkó kialakítása az egyes paták igényeinek megfelelően. Szép példákat láthattunk arra, hogy miként képes a jó szakember a megfelelő technikával tehermentesíteni a sarkakat, hátrébb hozni az átfordulási pontot (turnower point), apró lépéssel megkezdeni egy enyhén szabálytalan állásnál a pata hordozófelületein az egyenletesebb súlyhordozáshoz vezető állapot megteremtését. Tették mindezeket annak érdekében, hogy a sportlovak patáin és izületein egyenletesebb súlyelosztás legyen.

Ez a precíz munka támogatja a harmonikusabb mozgást és szimetrikusabb izomfejlődés lehetőségét mindazzal a tudással és eszköztárral, amelyet sok év alatt szereztek meg és fejlesztettek tovább a szakemberek. Egy jó patkolókovács segítségével nemcsak az állat jólétéért tehet sokat a gazdája, a helyes pataszabályozással utat nyithatnak a jobb sportteljesítmény felé is.

A továbbképzés pillanatairól készült videó megtekinthető a NAK csatornáján.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés