Keresés
Close this search box.

Hírek

Nem is olyan ártalmatlan a széncinege, mint azt elsőre gondolnánk

A városi kertekben az egyik legveszedelmesebb fenevad az ártalmatlannak tűnő széncinege. Mindez azért érdekes, mert télen sokan tartják fontosnak a madarak etetését, pedig ezzel is érdemes óvatosnak lenni.

A közismert és közkedvelt madárfajban sokan szoktak gyönyörködni, hiszen rendkívül gyakori. Bármilyen erdős területen képes megtelepedni, így igazából nincs belőlük hiány. A széncinege könnyedén azonosítható madárfaj. Fekete fejüket és nyakukat fehér orcák díszítik – írja a hellomagyar.hu.

A gond velük az, hogy a fő táplálék forrásuk nem magvakból áll, hanem rovarokból áll. Télen azonban nem találnak ilyet és ekkor kisebb termetű énekesmadarakat is elfogyasztanak. Néha csapatokba vergődve vadásznak. De, ha úgy adódik, akkor elhullott patás állatok tetemeiből is szívesen lakmároznak.

Forrás: wikipedia

A denevérek sincsenek biztonságban

A széncinegék okos állatok. Mikor a denevérek alszanak, akkor a széncinegék betérnek barlangjaikba. Az alvó denevérek koponyáját szépen felnyitják csőrükkel, majd agyukat elcsipegetik. A hibernáló denevérek nem sok mindent tudnak tenni, így ők is felkerülnek a széncinegék áldozatainak listájára.

Méheket is megtámadják

Télen a kaptárokat jóformán etetőként használják, ahol a hibernáló rovarok megint csak nem sokat tudnak tenni. Méhek, darazsak, rovarok, bogarak, a széncinegének valójában teljesen mindegy. A méhészek számára a széncinegék etetése nem pusztán kedvtelés, hanem sokkal inkább áldozat, hogy a madarak ne a kaptárokat bántsák.

Hasznosak is, de csak tavasszal

A gyümölcsöket ért hernyók általi károkat akár 50 százalékkal is csökkenhetik. A nagyobb rovarok csáprágóit például eltávolítják, hogy a fiókákban ne tegyenek kárt. Ugyanígy eltávolítják a hernyók belét is, hogy a tannin ne hátráltassa a fiókák fejlődését.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés