Keresés
Close this search box.

Hírek

Korlátozások lépnek életbe a Balaton körül

Az önkormányzatok beleszólási lehetőséget kérnek, hogy mit lehet megépíteni a Balaton környékén. Indoklásuk szerint több, a tómederben épített vízi létesítmény jelentősen torzítja a településképet, a látványvédelmet és a települések arculatát.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) azt kéri a jogalkotóktól, hogy a Balaton-parti települések önkormányzatainak lehessen beleszólása azoknak a létesítményeknek, épületeknek a megépítésébe vagy elhelyezésébe, melyeket a közigazgatási területük tómederbe eső részén terveznek – írja a hirbalaton.hu.

A BFT térségi kezdeményezésre tűzte napirendre a témát, és legutóbbi ülésén felhatalmazta a tanács két elnökét, hogy kérésükkel kapcsolatban vegyék fel a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, az Építési és Közlekedési Minisztériummal, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal. A BFT a jogszabályi feltételek kidolgozását kezdeményezi a cél érdekében.

Forrás: wikimedia

A jelenlegi joggyakorlat alapján az önkormányzatok az építésügyi engedélyezési eljárás előtt adhatnak településképi véleményt az építésügyi hatósági engedélykérelemhez, de ez a hatály nem terjed ki a vízgazdálkodásról szóló törvény szerinti vízi munkával kapcsolatos építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokra. Ez azt jelenti, hogy a törvény hatálya alá tartozó eljárásokra jelenleg nem terjeszthető ki az önkormányzatok településképi véleményezési hatásköre.

A Balaton kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi terület, illetve része az Európai Unió által létrehozott összefüggő európai ökológiai hálózatnak, a Natura 2000-nek, így egyáltalán nem mindegy milyen beruházásokat indítanak a közvetlen környezetében.

A vízparttal rendelkező települések közigazgatási határai szárazföldön és a vízfelszínen is rögzítve vannak. A BFT leginkább azért fordult a jogalkotókhoz, mert a Balaton-parton vagy a tómederben épített vízi létesítmények nagymértékben befolyásolják, torzítják a településképet, a partról nyíló látványvédelmet vagy a települési arculatot, ezért a tanács szerint az önkormányzatokat is megilleti a véleményformálás, valamint az észrevételtételek lehetősége.

A BFT mostani kezdeményezésének egyik előzménye, hogy Csopakon új fürdőházakat építenének, a helyi önkormányzat azonban a településkép megóvása érdekében beleszólási lehetőséget igényelne a beruházást illetően. A csopaki önkormányzat érvelése szerint a Balaton-parti településeken teljes körű szabályozásra lenne szükség a közigazgatási területükre vonatkozóan, valamint a vízfelületek tekintetében is.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés