Hírek

Újabb ország vezet be importtilalmat a gabonára

Lettország importtilalmat vezet be az orosz és fehérorosz gabonára, illetve egyéb agrártermékekre és takarmányfélékre.

A lett parlament csütörtökön hozott döntése értelmében a harmadik államokon keresztül érkező orosz és fehérorosz agrártermékek sem maradhatnak a balti állam területén. Az árutranzit azonban továbbra is engedélyezett.

A törvénymódosítás indoklása szerint a szabályozással annak akarják elejét venni, hogy az orosz és fehérorosz vállalatok többletbevételhez jussanak termékeik lettországi exportjával, az ukrajnai háborút finanszírozva ezzel. A szabályozás, amelyet még Edgars Rinkevics elnöknek is alá kell írnia, egyelőre 2025. július 1-jéig marad hatályban.

Forrás: AM

A törvénymódosítás életbe lépését követően a rigai vezetésnek két héten belül pontos listát kell összeállítania azokról az agrártermékekről, amelyek az importtilalom hatálya alá esnek. A kormánynak ezen felül 2025. március 1-jéig jelentést kell tennie a parlamentnek az importtilalom lett gazdaságra gyakorolt hatásáról.

A balti ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a tavalyi év első tíz hónapjában 280 millió euró értékű agrárterméket importált Lettország Oroszországból. A lett rádió beszámolója szerint ez nagyjából a teljes uniós behozatal 12 százalékának felel meg.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés