Keresés
Close this search box.

Hírek

Kihirdették Siófok 2024-es borát

Tűzijáték helyett ünnepi hang- és fényjátékkal emlékeztek meg Siófokon az államalapítás ünnepéről. Az idén 55 éves városban 55 facsemetét is ültettek augusztus 20-án – írták a sonline.hu-n.

Az augusztus 20-i ünnepen sok más balatoni településsel ellentétben a Rózsakert szökőkútjának ünnepi hang- és fényjátékával kedveskedtek a helyieknek és az idelátogató turistáknak. Idén minden eddiginél korábban, már májusban megtörtént a borbírálat, a szakértőkből és a helyi képviselőkből álló zsűri kiválasztotta Siófok város 2024. évi borát, de a hagyományokhoz hűen ezúttal is csak a Bor és kenyér ünnepén hirdették ki az eredményt. A borkóstolókat egyébként ebben az évben is Evans Victoria magyar bajnok sommelier (borszakértő) segítette. A dél-balatoni borút és a füred-csopaki borvidék kiváló pincészetei nevezték be a nedűiket, 12 fehéret és 13 vöröset. A fehér bor kategóriában a balatonszabadi Papp pincészet 2022-es olaszrizlingje találtatott a legjobbnak, a vörösek közül pedig a balatonlelle-rádpusztai Ikon borászat 2018-as Ikon Genezise.

– 70 százalékban fiatal ültetvényen termett a 2022-es olaszrizlingünk alapanyaga a Sió-völgye lankáin – árulta el Papp Károly.

– 2007-ben Konyári János alapította borászatunkat, a most Siófok borának választott bordeaux-i cuvée pedig cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon „házasítása” – mondta Kvák Emil.

A helyi pékségek által sütött vekniket Fejes János katolikus káplán, valamint Bozsoki-Sólyom János református és Lampért Gábor evangélikus lelkész szentelte, áldotta meg, majd a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők és a jegyző szegték meg, szeletelték fel, s a ceremónia után műsort adó 60 éves Balaton Táncegyüttes ifjú táncosai osztották szét a közönség soraiban.

agrotrend.hu / sonline.hu / siofok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés