Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Hosszabbítsa meg az EU az ukrán gabona behozatali tilalmát! – heti hírösszefoglaló

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak, új fajták kifejlesztésén is dolgoznak a nemesítők,  újra érdemes sertést tenyészteni egész Európában, tizenhetedik alkalommal, a magyar gazdaság szempontjából folyamatos kihívásokkal teli időszakban indítja útnak a COOP Csoport a hazai élelmiszeripar legfontosabb seregszemléjét. Heti hírösszefoglaló.

A magyar gazdák határozott lépéseket követelnek Brüsszeltől – A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a záhonyi határátkelőhelyen amiatt, hogy Brüsszel – több érintett ország határozott kérése ellenére – nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát. A gazdálkodók Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelet fogalmaznak meg, amelyben azt kérik, hogy Brüsszelben a nemzetközi nagytőkések támogatása helyett szakmai alapon hozzák meg a döntéseket.

Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Nagy István: a nemzetközi nagytőke irányítja az Európai Unió döntéshozóit – Az Európai Unió vezetői nem az unió érdekeit védik, „a nemzetközi, multinacionális nagytőke piacszerzési akciójának vagyunk szem- és fültanúi” – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról beszélt, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

Új fajták kifejlesztésén is dolgoznak a nemesítők – A búzanemesítés célja Magyarországon, hogy kiváló minőségű sütőipari termékeket (kenyeret és friss pékárut) lehessen előállítani, és ehhez biztosítható legyen a legjobb minőségű liszt, amit csak kiváló minőségű búzafajtákból lehet létrehozni, de ehhez több fontos tényezőt is figyelembe kell venni. Röviden így foglalható össze annak a beszélgetésnek a lényege, amelyet Dr. Cseuz Lászlóval, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítési osztályának vezetőjével folytatott hírportálunk munkatársa a napokban.

Újra érdemes sertést tenyészteni egész Európában – Nem lehet panasza a sertés felvásárlási árakra a tenyésztőknek, ráadásul a termények betakarításai is jól sikerültek, ezért bátran kijelenthető, hogy önköltség felett lehet értékesíteni a sertést. Pénzre váltva ez azt jelenti, hogy száz forintos megtakarítása van a sertéstenyésztőknek minden egyes kilogramm után – írják a Növényvédőszer.hu .

Idén nyár végéig több napelemes kapacitás létesült, mint korábban bármelyik teljes évben – Nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon az idén, mint korábban bármelyik teljes évben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán pénteken.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Nagy István: nagy érdeklődés jellemezte az idei hungarikum pályázatot – Nagy érdeklődés és aktivitás jellemezte a 2023. évi hungarikum pályázatot; a 450 millió forintos keretből 213 pályázat kap  támogatást – jelentette be Nagy István agrárminiszter, a kiírás eredményét ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

Hazánk meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát – Megvédjük a gazdák érdekeit, ezért miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre – közölte Nagy István agrárminiszter.

GFM: szeptemberben 34 termékkategóriában csökkent az árfigyelőben megfigyelt élelmiszerek átlagára – Már két és fél hónapja működik az árfigyelő rendszer, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakmai együttműködésével jött létre az infláció letörése és a családok megvédése érdekében – idézte az MTI a minisztérium közleményét.

Újabb hazai termékek állnak uniós oltalom alatt – Az Európai Bizottság három újabb magyar agrártermék elnevezését jegyezte be, amelyek a Borzag pálinka, a Sárréti kökénypálinka és a Szabolcsi alma. Ezzel 85-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma. Ezzel 32 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 15, ugyancsak magyar pálinka elnevezése védett az EU területén.

Coop Rally: folyamatos szolgáltatás fejlesztések és innovatív kereskedelmi terek a vevő szolgálatában – Tizenhetedik alkalommal, a magyar gazdaság szempontjából folyamatos kihívásokkal teli időszakban indítja útnak a COOP Csoport a hazai élelmiszeripar legfontosabb seregszemléjét, a Coop Rallyt. Az idén az ország nyugati felében haladó szakmai program a szakmai szereplői a vevők érdekében folytatott termékfejlesztések és kereskedelmi innovációk fontosságára hívja fel a figyelmet.

AM: Tovább folytatódik az árverés útján történő földértékesítés – Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók és a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve bárki tehet vételi ajánlatot.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324