Keresés
Close this search box.

Hírek

Csaknem hetven madár kapott azonosítót a Debreceni Egyetemen

Csaknem hetven madár kapott egyedi azonosítót a Debreceni Egyetem Egyetem téri campusán kedden. Szén-, kék- és fenyvescinegéket, csuszkákat és zöldikéket, valamint csízeket jelöltek meg a szakemberek az idei, immár tizenegyedik alkalommal megrendezett egyetemi madárgyűrűzésen.

Forrás: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem Egyetem téri campusának környezetében élő madarak legkedveltebb élőhelye a Botanikus Kert. A sokszínű madárpopuláció feltérképezése érdekében idén is megjelölték az állatokat.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának tagjai, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársai speciális madárfogó hálókat feszítettek ki az Egyetem téren, az Országh László sétány mellett található madáretetőknél, valamint a Botanikus Kertben.

– Ebben a tavaszias időben már nagyon változatos a madárfauna, a megszokott madarak mellett még találkozhattunk a téli madárvendégek képviselőivel, valamint már a tavasz első hírnökeivel. Itt vannak még a fenyő- és léprigók, csízek, de már hallani az énekes rigókat és a vörösbegyeket. A hagyományos madárgyűrűzésünk során a befogott madarak egyedi kóddal ellátott azonosítót kaptak. Rögzítettük a madarak nemét, korát, súlyát, valamint a befogás helyét, ezzel egy megjelölt madár örökre eljegyzi magát a tudománnyal is – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Juhász Lajos, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője.

A madárgyűrűk alapján könnyen beazonosíthatók a madarak. A szakemberek a rögzített adatok alapján megállapíthatják az állatok vonulásának sebességét és a megtett távolságot is. Az információkat egy online adatbázisba is feltöltik, amely így kutatási célokat is szolgál.

Juhász Lajos kiemelte: az elmúlt 11 évben csaknem 600 madár kapott azonosítót az egyetemi madárgyűrűzéseken. A zöldrendezvény célja, hogy népszerűsítse a kutatási módszert, továbbá, hogy minél szélesebb körben megismertesse a különböző madárfajokat.

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés