Keresés
Close this search box.

Hírek

A magyarságban töretlen az összetartozás érzése

A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése – hangoztatta az agrárminiszter szombaton Szolnokon, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntés ünnepén.

Nagy István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány, valamint Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendezett eseményen arról beszélt, hogy a program egy bő évtizede egyfajta új nemzeti ünnepé nőtte ki magát: az önzetlen segítőkészség, a nemzeti összetartozás alulról szerveződő ünnepévé, az összmagyarság ünnepévé.

Ez a program többet kíván adni segélynél – mondta. Esélyt kíván adni a nehéz sorsú honfitársaknak az emberhez méltó életre, az emberi értékek megőrzésére, képességeik kibontakoztatására.

A miniszter beszélt arról, hogy napjainkban az ellátásbiztonság, a mindennapi kenyér elsőrendű, ezért felértékelődnek az állam stabilizációs és védelmi funkciói. A program fejlődése ma is töretlen, ez csakis úgy lehetséges, hogy „a szeretet erejéből táplálkozik” – fogalmazott.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István megköszönte a gazdák munkáját, akik viszontagságos, nehéz időszakban kiválóan helyt álltak. Ennek eredménye, hogy „ma itt az új kenyér az asztalon” és az ország kenyere egész évben biztosítva van – jelentette ki.
Beszámolt arról, hogy az idei szezonban az őszi árpa aratása az elmúlt hetekben befejeződött, hektáronként 5,5 tonna az országos termésátlag. A búza betakarítása is véget ért, 5,6 tonna körüli a hektáronkénti termésátlag, míg a tavaszi árpa termésátlaga hektáronként 4,4 tonna. A tritikálé esetében 4,7 tonna, a rozsé pedig 3,3 tonna.

A miniszter kifejtette: nyáron a gabona és az olajos növények felvásárlási árainak rendkívül alacsony szintje okoz nehéz kihívásokat. Az orosz-ukrán háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti folyamatos változás a szállítási lehetőségekben is rendkívüli nehézségeket okoz. Leszögezte: a kormányzat mindig, minden körülmények között a magyar gazdák mellett áll. A biztonságos élelmiszerellátás nemzetbiztonsági kérdés is, és a magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátásra képes – mutatott rá.
Nagy István kiemelte: a nemzetközi közösség minden szereplőjének meg kell értenie, hogy a gabona nem lehet a háború eszköze. A hiánya éhínséget fog okozni, amely újabb háborúhoz vezet – mondta. Ha éhínség jön, az migrációs hullámhoz vezet, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek, és teljesen felborulhat az Európai Unió belső piaca – figyelmeztetett.

A miniszter azt ígérte, hogy az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel fellép az ukrán gabona korábbi piacaira  irányítása, és ezzel a hazai gazdálkodók értékesítési lehetőségeinek elősegítése érdekében.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke méltatta, hogy a mostani eseményen jelen van az egész Kárpátalja, a „történelmi Magyarország”. „Most Szolnok városa a történelmi Magyarország gazdáinak fővárosa” – mondta. Felidézte, hogy Trianonban darabokra szaggatták Magyarországot, de most a gazdák által a nemzet együtt van, az összetartozás érzése ad erőt a helytálláshoz – mondta.  Beszélt arról, hogy az adományokat ajándékként, tisztelettel és szeretettel nyújtják át. Elmondása szerint a háború kezdete óta több alkalommal járt Kárpátalján, mert „kell, hogy az emberek érezzék nemcsak lélekben, hanem fizikailag is ott vagyunk”.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) elnöke emlékeztetett arra, hogy a program Baranya vármegyében szökkent szárba, tizenharmadik éve történik búzaösszeöntés. Szavai szerint minden felajánlott búzában ott van a hit, az önzetlenség, az odaadás, a nemzettársaink iránt érzett felelősség. Köszönetet mondott a gazdálkodóknak, akiknek a tavalyi aszály ellenére is összegyűlt ugyanannyi gabona, mint az előző jó esztendőben. Mintegy nyolcezer gazdálkodó vett részt a programban, folyik még az adományozás – jegyezte meg. Hozzátette: több vármegye is kiemelkedően teljesít, köztük Jász-Nagykun-Szolnok is.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés